Nincs vasárnap leves nélkül. Nálunk egy hétvége sem telhet el úgy, hogy ne lenne valamilyen forró, minden jóval telepakolt leves. Erről általában nagymamám gondoskodik, így ez a recept is tőle származik.
Mama szerint akkor jó egy leves, ha jó sokáig, alacsony lángon főzzük. Ezért ez a recept nem tartozik a 20 perc alatt elkészíthető ételek közé, viszont az előkészítése nagyon gyorsan megvan, és onnantól már nincs más dolgunk, csak kivárni, amíg elkészül.
A nokedli szóról az embereknek általában valamilyen időigényes, macerás folyamat jut eszükbe, pedig ez a gríznokedli se perc alatt elkészül. Mivel levesbetétről van szó, ezért nem kell nagy mennyiséget készíteni belőle, így a levesbe is egy perc alatt bele lehet szaggatni. Ráadásul még az edény elmosogatása is sokkal kevesebb időbe telik, mint a lisztes társánál.
Ez a leves disznóhúsból készül, de természetesen el lehet készíteni csirkéből is, ha valaki inkább azt szereti. A levesbe nyáron mehet még friss cukorborsó is, akkor lesz a legfinomabb.
Fotó: Saját