Jambalaya, a karibi rizseshús, vagy paella

Csirkemell, füstölt kolbász, szalonna, rizs és illatos fűszerek

SóBors 2018. szeptember 26.

A jambalaya nem más, mint a kreolok rizses húsa. Ennek megfelelően a fűszerezése is sokkal egzotikusabb és izgalmasabb, mint a mi hagyma, paprika, jó napot - kombónk, ráadásul benne van az a két alapanyag, amiből úgy imádunk főzni: a csirkemell filé és a füstölt kolbász. A többi meg már gyerekjáték.

Eredetileg a jambalaya amerikai-francia-spanyol étel volt, kicsit rizottó, kicsit paella. Első lépésként a méregdrága sáfrányt kezdték el paradicsommal helyettesíteni, ami azért ízében, lássuk be, komoly változás, de az igazi áttörés akkor történt, amikor belekerültek a kreol fűszerek. Hát persze, hogy New Orleansban történt.

jambalaya.jpg

A paellához szükség van cajun fűszerkeverékre, soroljuk, mi van benne:

2 teáskanál konyhasó,
2 teáskanál pirospaprika,
1 kávéskanál chilipor (de kihagyhatod, ha nem szereted, ha az étel csíp),
1 kávéskanál kardamom,
1 kávéskanál édeskömény,
1 teáskanál koriandermag,
1 teáskanál kakukkfű,
fél teáskanál oregánó,
1 teáskanál fokhagyma granulátum,
1 teáskanál hagyma granulátum (ez a kettő természetesen frissen is jó, csak abból több kell bele),
1 teáskanál római kömény, és
1 teáskanál fekete bors.

Ezeket szépen összekeverjük, és vagy megtörjük mozsárban, vagy kávédarálóban porrá őröljük, majd jól zárható üvegbe tesszük, és használjuk lelkesen, amíg el nem fogy. Legközelebb így már gyerekjáték lesz jambalayát főzni.

Ebben a fűszerben pácoljuk a darabokra vágott csirkehúst, amíg meg nem sütjük serpenyőben. Innentől kezdve a visszamaradt fűszeres zsiradékon dolgozunk, szalonna, kolbász, kockára vágott vastag húsú paprika megy még bele főleg, és persze a rizs, ami az étel tömegét adja. Isteni étel, ráadásul pikpakk elkészül.

Fotó: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3114248819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása