A palóclevestől mindenki boldog lesz, még a diétázók is

Hús, zöldségek, isteni íz

SóBors 2018. szeptember 21.

A palócleves származása körül máig viták vannak, a legelfogadottabb eredettörténet Mikszáth Kálmánhoz, "a legnagyobb palóchoz" és Gundel Jánoshoz, mint az étek létrehozójához kötődik. A többit el tudjuk képzelni. A recept viszont itt lesz fehéren, feketén.

Egy jó tartalmas levessel elég jól ki vagyunk segítve, ha ebédről, vagy vacsoráról van szó. A palócleves határozottan ilyen, ráadásul nagyon finom, és nem is hizlal, mivel hússal és zöldségekkel, de főleg zöldbabbal van tele, a krumplit meg félre lehet pöckölni, ha fenntartásaink vannak vele kapcsolatban. Az íze kissé hasonlít az erdélyi csorbákhoz, mivel tejföllel savanyítjuk, és van benne mindenféle jó.

1024px-palocleves.jpg

A palócleves úgy kezdődik, mint egy pörkölt, csak amikor a hús lesült, nem állunk meg, hanem teszünk bele zöldségeket, felöntjük vízzel, fűszerezzük, és tejföl is kerül bele. Eredetileg csak krumpli és zöldbab volt a palóclevesben, később azonban répafélék is kerültek bele. Mi sem fogjuk kihagyni.

A fűszerek

A fűszerezésében annyi biztos, hogy só, bors és babérlevél van benne. Van, aki szerint köménymag is, mások kaprot tesznek bele. Én a magam részéről a köményt kihagynám, a zöldbab nem olyan veszélyes, ha értitek mire gondolok, ha nem, akkor elmagyarázom, hogy a köménymag természetes megoldás a nehezen emészthető ételek, mint bab és káposzta mellé.

Fotó: Wikipedia, Burrows fotója

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3314232571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása