Dolgok, amiket soha ne tegyél a mosogatógépbe

Az arany evőeszköz is ilyen

Koncz Andrea 2018. szeptember 17.

A mosogatógép, ami nem is olyan sok idővel ezelőtt még különleges, sőt, talán kicsit gyanús luxuscikk volt, mára egyre több családban megtalálható, és épp olyan megszokott, mint a mosógép. Amikor meg rászokunk a készséges munkatárs szolgálataira, egyre több mindent bízunk rá, hisz' annyira kényelmes. Pedig mindent azért nem jó ötlet belerakni.

Lássunk egy listát, hogy kényelem ide, praktikum oda, mik azok a dolgok a konyhában, étkezőben, amiket nem okos a mosogatógépbe pakolni. Az arany evőeszköz is ilyen egyébként, csak szólok, hátha neked erre az infóra is szükséged van.

Fakanál, fa vágódeszka, fatálak

A mosogatótabletták erős szerei hamar elhasználják a fa természetes védőrétegét, az olajos anyagot, ami megakadályozza, hogy kiszáradjon, enélkül viszont a fa eszközök megrepedeznek. A sok víz hatására ráadásul meg is szívhatják magukat, amitől aztán ide-oda vetemednek, még sérülékenyebbé válva.

shutterstock_334837118.jpg

Ha hosszú életet szánunk fa eszközeinknek, lehetőleg kézzel, gyorsan mossuk el őket, kímélő mosogatószerrel. 

Éles kések, reszelők

A jó, éles késeket nem jó mosogatógépbe rakni - ezt már sokan hallottuk. Viszont az ok talán nem világos: nem a késnek lesz baja, hanem a mosogatógépnek. Az éles kés ide-oda mozogva károsíthatja a fiókokat védő műanyag borítást, ha pedig az megbomlik, alatta a fém elrozsdásodhat. Hasonló a helyzet a reszelőkkel is, nem az élüket kell félteni, hanem a gépet.

Arra vonatkozóan ugyanakkor nincsenek meggyőző adatok, hogy a gép képes lenne a kést károsítani - a mosogatás hőfoka viccesen alacsony ahhoz képest, amin a penge készül. Az viszont igaz, hogy az egymással, vagy más evőeszközökkel összeütköző kések éle szerencsétlen esetben csorbulhat az ütéstől.

Alumínium és réz edények

Alumínium: Ezekből kétféle van, az egyik egy speciális kezelést kapott, ami miatt biztonságosan mosogathatjuk a gépben - ezt jelzi az alján a piktogram. Vagy nem, mert ha nem anodizált alumíniumból készült az edény, akkor hamar besötétül majd, és a gépi kezelés eredménye az lehet, hogy rozsdásodni kezd.

A réz edények csodálatosak, de kényesek, és csak erőfeszítések árán tarthatóak szép csillogón. Ne nehezítsd a saját dolgodat a mosogatógéppel - alsóhangon homályossá teszi a felületet, de rosszabb esetben akár rozsdásodást is okozhat. 

Kuktafedő

A kukta lábos része jó helyen van a konyhai munkatárs gyomrában, de a fedőt ne dobjuk mellé: ebben található az a szelep, ami szabályozza a nyomást az edényben, és nem lenne jó, ha a mosogatógépben nagy nyomással száguldozó víz kis ételmaradék-darabkákat passzírozna bele, mert a nem működő szelepű kukta rossz esetben fel is robbanhat.

shutterstock_163993736.jpg

Plusz egy érv: a mosogatógép tabletta erős hatóanyagai károsíthatják a fedő szigetelését biztosító gumi- vagy szilikon tömítőgyűrűt. 

Tapadásmentes bevonatú serpenyő

A feliratok szerint a legtöbb ilyen edény biztonságosan mosogatható gépben is, akkor meg mire föl a fakszni? Megfigyelések szerint a jó minőségű serpenyők jóval tovább maradnak hibátlan állapotban, ha nem mossuk őket gépben. (és persze figyelünk rá, hogy mindig csak fa- vagy műanyag/szilikon dolgokkal kapirgáljunk bennük)

Az erős mosogatószer és az igen magas szárítási hőmérséklet együtt nem tesz jót a bevonatnak, ami megrepedezhet, akkor pedig már nem javasolt tovább használni, mivel az edény belsejéből és a bevonat darabkáiból egészségtelen dolgok is a testünkbe juthatnak. 

Ha mindenképpen szeretnénk, hogy a gép mossa, akkor jó ötlet a mosás végén, még a szárítási ciklus előtt kivenni, és lassan, levegőn hagyni megszáradni.

Feliratozott vagy festett üvegáru (és műanyag mérőkancsók)

Bár sokat fejlődött mára a technika, amivel üvegre lehet szöveget vagy mintát nyomtatni, azért továbbra sem bír ki mindent. Sőt, ha nincs szerencsénk, a mosószer és ez erős vízsugár akár már két mosogatás alatt elintézheti a mérőkancsónk skálázását - márpedig mire jó egy mérőkancsó, amin nem látjuk, mennyi van benne? 

shutterstock_148939844.jpg

A kézzel festett üveget pedig végképp soha nem szabad a gépbe tenni, akkor sem, ha ki lett égetve.

Befőttesüvegek, papírcímkével együtt

Itt megint a mosogatógépről van persze szó, az üvegnek nem lesz semmi baja. A felázott, szétmálló címkepapír, és a leoldódó kis ragasztófoszlányok viszont nem barátai a gépnek: eltömíthetik a a levezető csövet, de akár a vízszóró fejbe is beleragadhatnak. 

A befőttesüvegekről persze nem kell lemondani, de ha jók vagyunk, akkor mosogatás előtt vegyük le róla a papírt, és szedjük le a ragasztót. (Strébereknek: citromlével általában egész jól lejön.)

Aranyozott edények, értékes porcelán, kristálypohár

A szép, aranyozott szélű Herendit vagy Zsolnayt jó ha nem bízzuk a gép gondjaira, hacsak nem akarjuk végignézni, ahogy az aranyozást ciklusról-ciklusra lemossa róluk.

Hasonló a helyzet minden értékes porcelánnal. Ha szabad is gépben mosni, indítsuk kímélő programon, és a gépet úgy töltsük meg, hogy az edények ne tudjanak egymáshoz dörzsölődni vagy ütődni.

A kristálypoharakat is inkább kézzel mosogassuk (már akinek van), a gépben idővel felhőssé válnak, sőt, meg is repedezhetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2214226001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása