Előfordult már, hogy nagy lazán megsütöttél egy tököt, majd másnap még mindig ott árválkodott néhány szelet, mert senkinek sem kellett? Ilyenkor kell sütőtökös muffint készíteni, egyrészt, mert finom, másrészt mert az élelmiszerpazarlás csúnya dolog.
A sütősök az új padlizsán, a következő hetekben sütőtökös receptekkel fogunk elárasztani benneteket. Használjátok bátran ezt a szép, finom és egészséges termést, és egyben örüljetek az ősznek. Mert akkor is itt van, ha nem örültök neki, szóval.
Természetesen sütőtökös muffint úgy is lehet készíteni, hogy direkt erre a célra sütöd meg a tököt. Lehet, de senki se csinálja így, mert a muffin hagyományosan az a sütemény, amit öt perc alatt dob össze az ember, és ebbe nem fér bele a hosszas tök sütögetés. Úgyhogy maradék sütőtökből dolgozunk.
Van másik jó lehetőség is
Vagy, ha annyira nem bírsz ellenállni, akkor ne szórakozz a sütéssel, hanem a kockára vágott, hámozott tököt főzd meg kevés vízben, ez általában nem is tart tovább negyed óránál. Ezzel a módszerrel is finom, édes és puha tökpürét nyersz, és bár a sütőben sült tök karamellizálódik, így plusz ízt ad a sütinek, reménykedjünk benne, hogy a hozzáadott cukor és fahéj megoldja a kérdést.
Fotó: Shutterstock