Szűkebb pátriámban, Cegléden ilyenkor szeptemberben tartják a Kossuth Toborzó fesztivált, aminek egyik elengedhetetlen gasztronómiai kelléke a Kossuth-kifli. Finom süti, és egyszerű elkészíteni, próbáljátok ki ti is!
A fesztiválnak egyébként az az apropója, hogy Kossuth Lajos annak idején Cegléden kezdte el toborzó körútját aminek következtében fiatal férfiak tízezrei haltak meg egy teljességgel reménytelen háborúban, aminek a végén Kossuth el is szökött külföldre, a tábornokai viszont itt maradtak, és elvitték a balhét: kivégezték őket. A toborzó beszédet rekonstruálták, amit minden évben elszaval valaki, majd jönnek a huszárok meg a hagyományőrzők, durran az ágyú, ropognak a puskák, és elkezdődik a dínom-dánom.
Ennek megfelelően Cegléd Kossuth városának tartja magát, a művelődési ház, a gimnázium, a fő tér, a nagy múzeum, meg szinte minden más Kossuth nevét viseli. Meg a róla elnevezett kifli alakú piskótaféle süti is, értelemszerűen.
A Kossuth-kifli nem kifli
Hagyományos értelemben a Kossuth-kifli nem is kifli, csak egy sütilapból kivágott félhold, de hát az már majdnem kifli ahogy Kossuth is majdnem vállalta a felelősséget a vesztes háborúért. A fáma szerint a Kossuth-kiflit Pozsonyban, az országgyűlés városában, a Vasforrás nevű vendéglőben készítette először Palugyai Jakab. A neve és a süti máig fennmaradt, ami igen szép teljesítmény, lévén majdnem 190 év telt el azóta.
Fotó: Shutterstock