Te is bevetted, hogy a méz egészségesebb, mint a cukor?

Belsőolga 2018. augusztus 13.

A cukrot mostanában a patás ördöggel szokták együtt emlegetni, és leginkább fehér méregként hivatkoznak rá, kivéve azok, akik nem tudnak nélküle élni. Ők viszont állandó bűntudattal küzdenek, amiért mégis fogyasztják. Aki ezután azt gondolja, hogy lehet, hogy kissé átestünk a ló túloldalára, és visszafogottabban is lehetne vizsgálni a cukrot, mint jelenséget, annak alighanem igaza van. Nézzük az érzelemmentes, pőre igazságot a cukorról mítoszok és tévhitek helyett.

1. Tévhit: A természetes cukor, például a méz, egészségesebb, mint a mesterségesen előállított cukrok

A valóságban egy mézzel készült granola szelet semmivel sem tesz jobbat a testnek, mint a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, ez a keserű igazság. A természetben található cukor, mint például a méz, és a mesterséges, amit például a cukorkák gyártásához használnak, éppen ugyanaz a molekula. Egy vegyésznek, vagy orvosnak például a tarkójáig szaladna a szemöldöke, ha megpróbálnánk neki bizonygatni, hogy a természetes cukor egészségesebb, ugyanis a tudósok között teljes egyetértés uralkodik azon a téren, hogy a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup biológiai hatása teljességgel megegyezik a mézével.

A különbség csak annyi, hogy mézből sokkal kevesebbet viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyi mesterséges cukrot képesek vagyunk elfogyasztani a cukorkákkal és más, készen kapható édességekkel, és egyéb, élelmiszeripari termékekkel a ketchuptól a fagyasztott rántott húsig - ez pedig előbb-utóbb a derekunkon is meglátszik.

candy-680200_1280.jpg

Fotó: Pixabay

2. Tévhit: A cukor ugyanannyira képes függőséget okozni, mint a heroin

2009-ben jelent meg Robert Lusting könyve, a Fat Chance, és azóta sokan azt hiszik, hogy a cukor ugyanúgy képes stimulálni az agyban lévő "jutalmazó rendszert", ahogy a dohányzás, az alkohol, a kokain és a heroin is - tehát ebből következik, hogy legalább annyira addiktív is. Lusting olyan kutatásokat is idézett, amelyek szerint a cukor az agynak ugyanabban a részében hat, mint más, élvezetek, mint pl. az alkohol, vagy a szex.

Ezzel szemben a valóság az, hogy semmilyen jel nem mutat arra, hogy a cukor függőséget okozna az agyban. Ennek megfelelően nem is nagyon érdemes a cukorfüggőségünket bizonygatni, amikor nem tudunk ellenállni egy jóképű sütinek...

3. Tévhit: A cukor és a csoki afrodiziákum

A 19. században, mielőtt divatba jött volna, hogy diabéteszt és hiperaktivitást okoz, még azzal gyanúsították szegény cukrot, hogy képes szexuális vágyat kelteni a nőkben, a gyerekekben, sőt, még a szegényekben is.

Nos hát, a valóságban ez nem így van. Nincs semmiféle bizonyíték, ami alátámasztaná, hogy a cukor, a csoki, vagy bármilyen más étel serkentené a nemi vágyat, fájdalom. Vagy szerencsére, döntse el mindenki maga.

valentines-day-2057745_1280.jpg

Fotó: Pixabay

4. Tévhit: A cukor hiperaktivitást okoz a gyerekekben

Számos alkalommal megpróbálták már rábizonyítani a cukorra, hogy hiperaktivitást okoz, de valójában még egyszer sem sikerült. Ezt a vonalat talán dr. William Crook indította el 1974-ben, aki az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiának írt levelében jelezte, hogy arra a következtetésre jutott, hogy a cukor hiperaktivitást okoz.

Csakhogy ezt a következtetést semmiféle tudományos vizsgálat nem támasztotta alá, sőt, azóta kutatások cáfolták ezt az elméletet. A cukor nem okoz hiperaktivitást, viszont ad egy extra energialöketet, amit a gyerekek rohangálással szeretnek levezetni normálisan. Csak sajnos a környezet nem mindig tolerálja, ha a gyerek rohangálni akar.

Mindent egybevetve tehát nem kell a cukrot démonizálni, és olyan rossz tulajdonságokkal felruházni, amik nincsenek neki. Minden esetre, a WHO azt javasolja, hogy a hozzáadott cukorfogyasztás (ételekhez, italokhoz adott cukor/szirup/méz formájában) ne haladja meg a napi kalória bevitelünk 10 százalékát. Ez egy ülő munkát végző felnőtt esetében 200 kcal-t, vagyis kb. 50 g hozzáadott cukrot jelent, gyerekeknek pedig 45 g-ot.

Ha azonban sikerül a cukorbevitelt 10 százalék alá csökkenteni, annak további jó hatásai vannak a szervezetre a WHO ajánlása szerint.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4014165249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása