Ezek a sajtok hizlalnak a legjobban. Sírunk a kedvenceinkért

Keto? Az más!

SóBors 2018. augusztus 12.

A sajt jó dolog, sőt, isteni, illatos és finom, és végtelenül sokféle van belőle, nem csoda, hogy odáig vagyunk érte. A baj csak az, hogy nem igazán lehetünk benne biztosak, hogy jó-e a szervezetünknek, vagy sem. A paleósoknak és vegánoknak eleve kilőve, az IR-esek beiktathatják az étrendjükbe, a fogyókúrázóknak a zsírtartalma miatt maga a patás ördög (kívánatos, de nem lehet), kivéve, aki ketogén diétát folytat, mert akkor szinte kötelező, nekem meg maga a megunhatatlan ízorgia, és gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.

Először is, szögezzük le, olyan nincs, hogy egy étel önmagában jó vagy rossz a testnek, habár mindenképpen vannak olyanok, amik táplálóbbak, és vannak olyanok is, amelyek segítenek, vagy akadályoznak abban, hogy elérjük a céljainkat - már amennyiben ezek a céljaink összefüggésben állnak a derék körfogatunkkal és az egészségünkkel.

sajt1.jpg

Fotó: Shutterstock

Jó hír, hogy a sajtok között is vannak olyanok, amelyeknek alacsony a kalóriatartalmuk, könnyen jóllakatnak, tele vannak fehérjével és vitaminokkal. Ezzel szemben, természetesen, habár roppant sajnálatos módon, olyan sajtfélék is vannak, amelyek jó sok extra kalóriával tömnek ki, tele vannak telített zsírsavakkal, így nem igazán hajlandók segíteni a fogyással kapcsolatos ambícióinkat.

Jöjjenek tehát a sajtok, amit a dietetikusok szerint érdemes inkább kerülni, ha fogyni szeretnénk:

1. Zsíros krémsajtok és ömlesztett sajtok. Ezeket általában kenyérre vagy péksüteményre kenve, reggelire fogyasztjuk, és miközben önmagában nem olyan vészesen sok kalória (250 körül/100 gramm a legtöbb gyártmány), a csapda ott van, amikor jó vastagon kenjük. Márpedig jó vastagon kenjük, hiszen úgy a finom. Ilyenkor viszont már rengeteg extra kalóriát és zsírt is megeszünk. Ráadásul még abban sem segítenek, hogy hosszú időn keresztül jóllakottnak érezzük magunkat tőlük.

2. Kék sajtok. Fájó szívvel kell közölnünk, hogy a csodálatos kékpenészes sajtok, például az isteni gongonzola még több kalóriát tartalmaznak, mint a krémsajtok, zsírtartalmának ráadásul kétharmada telített zsírsavakból jön, vagyis nem tesznek jót a szívnek és az érrendszernek. Ráadásul időnként hajlamosak felborítani a bélflórát is.

3. Gruyère. Ez egy roppant menő sajt, az ínyencek kedvence, csak sajnos egy 10 dekás darab belőle 400 kalóriát, és 32 gramm zsírt tartalmaz, ami könnyen az ember derekán köt ki.

4. Mascarpone. Szintén nagyon rossz hír, hiszen a mascarpone egy csomó remek sütemény, mint például a tiramisu, vagy a csodás sajttorták elengedhetetlen alapja. Csakhogy, 100 gramm 430 kalóriát tartalmaz, sőt, egy evőkanál 120 kalória és 12 gramm zsír, amiből 9 gramm telített, a fehérjetartalma viszont sajnos alacsony, így nem kompenzálja a hátrányait.

expressz_malnas_kremes_900.jpg

Fotó: Katucikonyha

5. Camembert és Brie, és pláne rántva. A brie a camembert-hez hasonló, ám annál magasabb zsírtartalmú sajt, 100 grammjában 357 kalória és 32 gramm zsír van. De a camembert sem diétás, abból is 250-300 kalória között van egy 10 dekás adag. Ha mindezt panírbundában és olajban megsütjük, akkor még ennek adunk egy extra pofont. különösen, ha mellérittyentünk még egy kis cukros áfonyalekvárt, vagy mézet.

6. Rántott sajt. Gondolom, senkit sem lep meg igazán, hogy ha még zsírosabbá szeretnénk tenni a sajtot, annak a legjobb módja az, ha kirántjuk. Egy adag rántott mozzarella 420 kalóriát tartalmaz, és ez még többnyire csak az előétel. Jobban jársz, ha inkább veszel egy jó gomolyát, és aranyszínűre sütöd egy serpenyőben, nagyon diétás az sem lesz, de a rántott sajtnál azért jobb.

sajt2.jpg

Fotó: Shutterstock

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6514160015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása