Így lesz igazán finom a sopszka saláta - a lényeg a juhsajt

Az eredeti sopszka saláta juhsajttal és sült paprikával készül

SóBors 2018. augusztus 11.

A sopszka saláta híres balkáni étel, és nincs benne saláta, de ez már meg sem lep minket, annyi salátában nincs. Az igazi karakterét két hozzávaló: a sült paprika, és a reszelt juhsajt adja, enélkül csak egy sima kevert saláta lenne. Így viszont maga a bolgár ízcsoda.

Természetesen el lehet készíteni nyers paprikából is, de a sült paprika jellegzetes íze egészen más szférákba emeli ezt az ételt. Nem olyan nagy kunszt egyébként: csak be kell tolni a paprikát a sütőbe, lehetőleg jó magas hőfokon, és fél óra alatt el is készül. Akkor jó, ha a héja már itt-ott fekete, akkor lehet könnyen lehúzni a paprika húsáról.

sopszka_salata.jpg

Kell még a sopszka salátába paradicsom, uborka, lilahagyma és petrezselyem - utóbbi az előbbit hivatott semlegesíteni, bár, szerintem kevés sikerrel. Nem baj, valamit valamiért. Öntetnek pedig a jó öreg ecet-olajat vetjük be, ebben az esetben lehetőleg olívaolajat és borecetet használjunk.

Legalább valami juhsajthoz hasonlót!

Hozzá juhsajt dukál. Ha nem sikerül juhsajtot szerezni, lehetőleg ne trappistával, vagy mozzarellával helyettesítsük, de ne is cheddarral, hanem próbálkozzunk kecskesajttal, bár annak határozottan más a karaktere, de az is jó nyomon jár, aki jobb híján juhtúróval próbálkozik.

Fotó: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8114153439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása