Mi az a macaron, és miért imádjuk annyira?

A macaron készítés egyfajta hobbi, próbáld ki, hátha neked találták ki

SóBors 2018. július 12.

Ezek az apró, menő cukrászdákban kapható, szép színes kis sütik mandulalisztből, porcukorból és tojásfehérjéből (és színezékből) állnak. Ideális esetben kívül roppan, belül puha, és párosával valamilyen krémmel vannak összekötve.

Mivel maga a süti elég édes, jól állnak neki a kesernyés (étcsokis, kávés) és a savanykás (gyümölcsös) krémek. Darabját jobb helyeken 250-350 forintért árulják, ha ezt is tudod, sokkal menőbbnek érzed majd magad, amikor sikerül otthon is elkészítened.

Ahhoz, hogy a macaron macaron legyen, ne pedig habcsók, az kell, hogy a kis sütiknek sülés közben talpa nőjön. Ez pedig attól következik be, ha a habzsákból kinyomott masszát sütés előtt elegendő ideig szárítjuk ahhoz, hogy a teteje "megbőrösödjön".

Ahogy a felső réteg várakozás közben megkeményedik, a forró sütőben az egész macaron nagyjából egyszerre indul meg fölfelé. Ha a bevonat még nem elég kemény, macaron helyett valami puszedli-habcsókféle kekszet kapunk, repedezett, csúcsos tetővel. Finom amúgy az is, csak nem macaron.

3735676_7e65a350744c5ab1451c5692ebdaf625_wm.jpg

 

Macaront készíteni nem könnyű!

Nem is áltatunk senkit, a felhasznált alapanyagoktól, a szerencsétől, a csillagok állásától és a levegő páratartalmától, meg még ki tudja, mi mindentől függ, hogy sikerül-e, elégedettek leszünk-e a végeredménnyel. A macaron készítés már-már hobbi: ha van egy kis szabadidőd, állj neki, és élvezd a tevékenységet! Legjobb, ha így állsz hozzá.

Mielőtt nekiállnál, fontos tisztázni néhány dolgot

Pihentetett tojásfehérje

A tojásfehérje legyen pihentetett! A pihentetés azt jelenti, hogy van egy napig tároljuk őket szobahőmérsékleten (22 fok), vagy 4-5 napig hűtőben.

Mandulaliszt

A mandulaliszt és a darált mandula elvileg nem ugyanaz. Előbbiből ugyanis kivonják a mandula zsírtartalmának egy részét. Ami a dolgot összekavarja az az, hogy egyrészt nekem sikerült már macaron darált mandulából, és ment kukába mandulalisztből. A másik pedig, hogy a legutóbb egy vagyonért megvett mandulalisztemről csak akkor jöttem rá, hogy darált mandula, amikor a magyar címke (mandulaliszt) mellett kiböngésztem a mikroszkopikus eredeti feliratot (ground almond - darált mandula), amúgy ez az adag meg pont sikerült. Szóval, legyetek résen, mit vesztek és mennyiért, mert a magyar felirat néha félrevezet.

Porcukor

Tényleg porcukor legyen, ez is fontos állítólag.

Színes macaron

A szép színes macaronokat elvileg úgy érjük el, hogy a tojásfehérjét amikor már kemény, megszínezzük ételszínezékkel. Fontos tudni, hogy a szín sütés közben jelentősen fakul, tehát ha valamit látni akarunk belőle, a massza legyen erősen techno színű! A porfestéket a legtöbben biztonságosabbnak mondják, mint a folyékonyat, (a kész süti állaga szempontjából), én eddig egyszer próbáltam színezni, de nem tettem bele elég festéket, így a végeredményen ez nagyjából nem is látszott.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9313846398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása