Ha szoros a hó vége, vagy egyszerűen csak szeretsz tudatosabban vásárolni, jól jöhetnek ezek a tippek, amivel kevesebből is kijön a családi kajakassza. Ha ügyes vagy (és nagy a család), akár több tízezer forintot is meg tudsz takarítani így egy hónapban!
Az okos vásárlásnak egyébként lehet egy másik célja is: az így megtakarított összegből vehetünk olyasmit, amire egyébként nem futná, például amikor tél végén már egyikünk sem túl lelkes az alma-banán-narancs-mandarin vonalra, akkor néha szoktam kedvezni a gyerekeknek egy dobozka áfonyával, vízízű és drága eperrel (olyankor azt is imádják) vagy épp akciós mangóval.
Mindig nézd meg az akciós, kicsit már csúnya zöldség-gyümölcsöket, és gondold végig mit fogsz főzni a közeljövőben!
A kicsit már fáradt kaliforniai paprikát senki nem akarja megvenni, ahogy látom. Én viszont kifejezetten vadászom rá, a kedvenc sült paprika salátám a vastag húsú kaliforniaiból lesz a legfinomabb, viszont jó sok paprika kell hozzá, ami elég drága, még nyáron is, szóval mindig várom, mikor bukkan föl az akciós kosárban. Akkor aztán lecsapok rá, és boldogság!
Zöldség-gyümölcsöt persze nem csak sült paprikához lehet olcsóbban venni, hanem mindenhez, aminél sütjük-főzzük: lekvárok, sütik, szószok, köretek.
Vegyél nagy kiszerelést a leggyakoribb alapanyagokból, és mindig nézd a fajlagos árat!
Vegyél nagy csomagokat, de ne feledd el, mindig nézd meg a kilónkénti árat is! A kisebb csomagok gyakran jóval drágábbak, de persze nem mindig, szóval légy résen! Ugyanakkor ne légy robot! Ha egy kis pohár tejfölt fogsz elhasználni, akkor azt vedd, amelyik kevesebbe kerül, ne azt, amelyik ugyan drágább, de kicsit nagyobb, ezért fajlagosan olcsóbb.
Azt vedd, aminek épp szezonja van!
Nem csak sokkal olcsóbb lesz, hanem sokkal finomabb is, ha az éppen érő dolgok körül válogatsz. Elég csak az epret hozni példának. Ilyenkor 700 forint egy kiló, isteni érett, mézédes, télen meg ennyit csengetünk ki egy negyed kilós dobozért, aminek a fele fehér, de a másik felében sincs túl sok köszönet. De persze ide tartozik oly sok minden, a zöldpaprikától a batátán (édeskrumpli, piaci nénik, nyár vége-ősz) át a sárgabarackig rengeteg finomság.
Júniusban nálunk például ezeknek van szezonja:
- paradicsom, paprika
- cukkini, uborka
- brokkoli, pak-choi
- zöldborsó, vajbab
- bogyós gyümöcsök: cseresznye, meggy, ribizli, eper, málna, egres
Ne menj lista nélkül vásárolni. Tényleg ne! Éhesen és lista nélkül meg végképp ne!
Először is: írj bevásárlólistát. Ha profi vagy, akkor a bevásárlólistádat a megtervezett heti menü alapján írod, de én például ennyire nem vagyok tudatos, és maximum 2-3 főzésnyivel tudok előre gondolkodni.
Ha szoros a büdzsé, akkor menj ismerős boltba, ne nagyon nézegess föl a listádból, célirányosan tedd a kosaradba, ami kell, és spuri kifelé. Nekem ilyenkor például beválik, ha a férjem intézi a bevásárlást, ő tényleg csak azt veszi meg, ami a papíron van.
Végképp tilos éhesen vásárolni menni, de a legdurvább éhesen ÉS lista nélkül menni: ilyenkor mindig túlvásárolom magam, és annyi mindent halmozok a kocsiba, amit aztán képtelenség lejárati időn belül megenni/megfőzni.
Ha van rá kapacitásod, járj több helyre bevásárolni!
Biztosan te is észrevetted már, hogy az egyik boltban ez az olcsóbb, a másikban meg az. Ráadásul a piacon üzembiztosan jobb áron kapunk húst és zöldség-gyümölcsöt, ráadásul gyakran sokkal jobb minőségben.
Szóval ha tudsz előre tervezni, havi sokezer (nagyobb családnál több tízezer) forintot is meg lehet azzal fogni, ha heti három vásárlást ejtesz meg, három különböző helyen: egyet egy német szuperben (kamrai cuccok), egyet egy hiperben (akciók, réteg-termékek, meghatározott márkák, amikhez ragaszkodsz), egyet pedig a piacon (hús, hal, zöldség, gyümölcs).
Mindig nézd végig a közeli lejáratú termékeket is!
Húsokból, felvágottakból, sajtokból és tejtermékekből is van közeli lejáratú hűtő a nagyobb boltokban, ahol gyakran féláron, vagy még olcsóbban vehetünk dolgokat. Ezekre is szeretek vadászni. A tejtermékek - joghurtok, sajtok, vaj, mascarpone, stb - szinte kivétel nélkül hetekkel tovább bírják, mint a ráírt lejárat, ezekből simán bespájzolok.
A romlékony dolgokból - mint például legutóbb a 179 forintra leárazott bivaly mozzarella (-80%!!!) - viszont vagy annyit veszek, amit aznap megeszünk - amikor a mozzarellát vettem pont vendégek jöttek, micsoda mázlis időzítés -, vagy megy a fagyasztóba, ha olyan, ami kibírja. A tanyasi csirke például SOKKAL olcsóbb a piacon, kivéve, ha közeli lejárat miatt féláron van a boltban. Kacsamell dettó.
Amit nem veszek meg: közeli lejáratú hal (főleg pisztráng) a boltban: szegények addigra nagyon csúnyák. Halat kizárólag füstölt formában engedek be a lakásba lejáratközeli időpontban.
Tervezd a menüt az éppen legolcsóbb zöldségek köré!
Akitől ezt a tippet olvastam a Facebookon, kicsit talán már szélsőségesen nyomja, de az ötlet alapja teljesen kivitelezhető.
Az alap: mérjük fel, adott időszakban melyik zöldségek a legolcsóbbak, és azok képezzék az ételben a mennyiséget. Egy kiló cukkini például ezer forint fölött van télen, de 200 forint alá is mehet nyáron. Nem mindegy, mikor jut eszünkbe két kilónyit megfőzni belőle.
És a profi: "Van egy táblázatom, abban hétről-hétre vezetem, melyik zöldségből mennyire jön ki egy adag, melyik 10 a legolcsóbb, melyik 10 a legdrágább, és sportot űzök abból, hogy a heti menüben nagy mennyiségben mindig az adott hét olcsó tízese szerepeljen, és ne használjam a legdrágább tízet."
Vásárolj online, addig sem fogsz elcsábulni, és minden hülyeséget a kosárba dobálni
Ha előre összeírod a listát, és aztán megrendeled online, akárcsak úgy, hogy a boltban felveszed az összekészített cuccot, egy csomó kísértéstől megkíméled magad.
Légy nyitott a saját márkákra! Nézz a polcon fölfelé és lefelé is!
Szemmagasságba általában a legnagyobb márkákat pakolják. Gyakran sokkal gazdaságosabb választás a boltok saját márkás termékeit venni, és meglepően gyakran ezek ugyanolyan jók is, mint a drágábbak. Ezt viszont ki kell kísérletetni, mert nincs általános szabály, én például úgy találtam, hogy a nagyon olcsó olasz (tojásmentes) tészták nem jók, viszont a sajátmárkás tej, túró vagy mascaprone általában tökéletes.
Gondold végig, mennyiből, és mekkora macerával tudnád otthon megcsinálni
Vannak dolgok, aminek maximum sportértékből állunk neki otthon készíteni: például ilyen a hajtogatott leveles tészta. Egy csomó mindent viszont sokkal érdemesebb megcsinálni: pudingok, kekszek, krumplipüré, és még sorolhatnánk. Nyilván mindenkinek más, mennyit szeretne főzőcskézni, de mielőtt leveszed a boltban a méregdrága csokicseppes kekszet, érdemes végiggondolni, hogy ezt otthon negyedáron, négyszer olyan finomra hozod ki, ha van rá 20 perced. Aztán ha nincs, nincs, olyan is van, egy gondolatot akkor is megért.