Hát ezért nincs esélye az akaraterőnek a beszívott zabaroham ellen

Tudomány!

Koncz Andrea 2018. május 16.

Biztosan neked is mesélték már barátaid, hogy láttak valakit, aki füves cigit szívott, és után olyan éhes lett, hogy üresre ette a hűtőt. És a kamrát. Ha már eszünkbe jutott ez, mekkora szerencse, hogy a tudomány a segítségünkre siet, és elmagyarázza, miért esélytelen az akarterő a szívós Munchie ellen.

 A füves cigi elszívását menetrendszerűen követi a mindent elsöprő zabaroham. A marihuána mindenféle játékot űz az aggyal, és az emésztéssel, ami végül megállíthatatlan éhségben csúcsosodik ki. Itt az ideje, hogy megértsük, miért történik ez.

shutterstock_419927140.jpg

Miből van a füves cigi?

A fű egy növény, az indiai vadkender virága, aktív hatóanyagának (tetrahidrocannabiol,THC) étvágygerjesztő hatása régóta alaposan dokumentált tudományos tény. Az viszont viszonylag friss tudásmorzsa, hogy a THC hatásának kitett egerek sokkal erősebben érzik az étel illatát, ami miatt többet is esznek.

De ennél a ténynél sokkal érdekesebb, amit a Yale egyetem Tamas Horvath nevű professzora fedezett fel, miszerint a marihuána belekavar az agy étvágyszabályzó képességébe is. Becsapja az agy étvágyközpontját. Meglepve látták, hogy a fűtől olyan idegsejtek aktiválódtak és okoztak éhséget, amikről korábban azt hitték, hogy az evés abbahagyását vezérlik, amikor jóllaktunk.

Érdekes apróság: a négy gyerekes Horváth Tamás az Állatorvos-tudományi Egyetem Anatómia
Tanszékén kezdte tudományos pályafutását, majd az Amerikai Egyesült Államokban, a Yale Egyetem Orvosi Fakultásán és Neurobiológiai Intézetében folytatta, ahol neuroanatómai kutatásokat végzett. 2005-től a Yale tanszékvezetője, egyetemi tanára és számos világhírű kutatóintézet vendégprofesszora. Menő, nem?

És miért nem a salátáshűtőt törik fel a beszívott barátok?

Hát mert a szívás olyan hatással van a belekre, mintha zsírosat ennénk. Amikor pedig egy zsíros étel kerül a szánkba, az azonnal elindít egy olyan eseménysort a sejtek szintjén, hogy azonnal még több zsíros ételt szeretnénk. És a CB1 nevű receptorok tehetnek az egészről. Mit ad az ég? Ugyanilyen típusú receptorok lépnek kapcsolatba az agyban a THC-val is. 

shutterstock_524239474.jpg

A kutatók azt is megállapították, hogy zabarohamok szempontjából egyáltalán nem mindegy, milyen füvet szív valaki, a különböző típusok más és más erősségű kajaszörnyet szabadítanak az áldozatra. A derékbőségnek leginkább a magas cannabidiol és tetrahydrocannabivarin (THCV) tartalmú változatok kedveznek, ezen az amerikai oldalon össze is szedték azt a tíz fajtát, ami a legkevésbé tesz éhessé. Ki tudja, valakinek egyszer még ez a tudás is jól jöhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3613908352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása