A legfinomabb kovászos uborka receptje

A kovászos kenyértől lesz roppanós

Koncz Andrea 2018. április 18.

Kovászos ubi, az örök nyári kedvenc. Végre szép időt mondanak a következő napokra, neki lehet állni, és akkor hétvégén el is készül. Szoktatok uborkát kovászolni? Ha nem, most megmutatjuk, hogyan kell.

A kovászos uborkáról szinte mindenkinek a nyár jut eszébe, nem véletlenül: meleg kell a készítéséhez. Az alaprecept nem bonyolult, kovászolni való uborka kell hozzá, kapor, sós víz, fehérkenyér meg egy jó nagy üveg. Családonként eltérő, hogy a minimálprogramon felül mi kerül még bele, vagy kerül-e bele még bármi egyáltalán.

kovaszos_uborka.JPG

 

Leggyakoribb extrája a fokhagyma, de sokan turbózzák még mustármaggal, borssal, babérlevéllel, koriandermaggal, vagy akár tormával. Ugyanolyan elszánt védelmezői vannak a teljesen natúr, és a fűszeres változatnak is, a koviubi ideális sótartalmáról pedig nagyobb vita van, mint a világ keletkezéséről.

Kísérletezz bátran

Adunk egy középutas, szerintünk jó receptet, aztán kísérletezzetek kedvetekre. Egy ötliteres üvegbe kb. 2,5 kiló uborka fér el, nekem legalábbis ez a maximum, amit optimális esetben bele tudok passzírozni, néha csak 2 kiló, attól is függ, mennyire görbék, milyen magasak az uborkák, mennyire sikerül pont tökéletes magasságig tölteni velük az üveget. Ez biztos jobban megy azoknak, akik ügyesek térben építkezős játékokban. Ekkora mennyiséghez 3 liter vizet érdemes forralni, ha felforrt, hozzáadni 3 inkább púpos, mint csapott ek sót, majd melegig visszahűteni, a végén ebből is meg fog maradni fél-egy liter, de az a jobbik eset.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6313841518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása