3 gyerek, 8 év tapasztalat: hogy eszik meg majdnem mindent a gyerek egy feketeöves anya szerint?

Ács Bori 2019. augusztus 28.

Gyerekeket etetni nehéz, és nem léteznek univerzális, minden egyes kölyökre működő irányelvek, néhány dologra viszont rájöttem három gyerek nyolc és félévnyi terelgetése alatt, ami segíthet.

Vannak születésüktől fogva konzervatívabb és kísérletezőbb gyerekek, nekem van mindegyikből. Az biztos, hogy lehet a gyerek mindenevő vagy finnyás, a rossz típusú közétkeztetés szinte mindig negatív hatással van az étkezési szokásaikra. 

Bizalom az étel felé

Egyszer csak nem eszi meg a főzeléket, amit addig imádott, kieszi a rizst a ragu mellől, mert retteg a mócsingoktól. Valahogy vissza kell billenteni az ételekbe vetett bizalmát, amit, lássuk be, joggal vesztett el. Egyetlen cél van csak, megkóstoltatni vele azt, amit elé tettünk. Mert ha megkóstolja, akkor már nyert ügyünk van, hiszen a mi főzelékünk valószínűleg nagy eséllyel veszi fel a versenyt az utált menzással.

Ahhoz, hogy egy gyerek megkóstolja az elé tett ételt, néha elképesztően hosszú út vezet. Van néhány dolog, amiről úgy gondolom, hogy segített nekünk ezen az úton. 

Ismerik az ételeket és az alapanyagokat - A gyerekeim baba koruktól piacra járnak, veteményesekben és gyümölcsfák között nyaralnak, tudják, mi honnan jön. Mivel az anyjuk, nagyanyjuk sokat süt, főz, látják, hogy mi miből készül, kérdeznek, fogdosnak, tapicskolnak. Tudják, hogyan néz ki a hús, mielőtt megsütjük, hogy a liszthez folyadék kell a tésztává alakuláshoz, látják, hogy nem kell félniük a hagymától, mert ha már belefőtt a szószba, nem csíp és így tovább. A megismerés elég gyakran kioltja a félelmet.

jo_l-evo_-gyerek_1.jpg

Van beleszólásuk - Hétvégén és nyáron beleszólhatnak, mit együnk, együtt találjuk ki a heti menüt. Így, ha egyik nap belemegyek a paradicsomleves-túrógombóc kombinációba, akkor másnap könnyebben ráveszem őket valami egészségesebb ételre. Néha az alkudozás persze izzasztó, de működőképes. 

Nem szabad fintorogni - Lehet ételeket nem szeretni, de fintorogni, fújolni, más kedvét elvenni tilos. Egyrészt nyilván igyekszem olyat főzni, amit mindenki szeret, de mivel sokan vagyunk, elég gyakran kerül olyasmi is az asztalra, amit ötből egy valaki nem eszik meg. Ez nemcsak azért jó, mert így tiszteletben tartjuk egymás határait, hanem mert meglepően gyakran előfordul, hogy néhány év utálat után egyszer csak megkóstolják azt a bizonyos gombát/salátát/főzeléket, látva, mi milyen szeretettel esszük.

Ha éhes, eszik - Prózai, de működő trükk: az éhség. A két étkezés között non-stop nyalókázó, vagy teszem azt kölesgolyózó gyerek az asztalhoz érve nem lesz éhes, naná, hogy nem kóstolja meg az ebédet. Jól működő étvágynövelő a levegő és a mozgás is.

Rossz időszakok eltűrése és túlélése elhajlások nélkül - Minden gyereknek vannak rosszevő időszakai, ki a frontokra érzékeny, ki fogzik, a kisiskolás fogzás is számít, lelki bajok gyötrik stb. Ha ilyenkor kapásból pánikolunk és csokis fánkot  nyomunk a kezébe ebéd helyett, biztosan minden korábbi ügyeskedésünk a kukába megy. Lehet, hogy tényleg nem éhes és a következő étkezésnél már enni fog.

Dobd fel a hétköznapokat!

A Vénusz Kenőmargarin Magvakkal pirított napraforgóval, tápláló tökmaggal, valamint szezám- és lenmaggal tökéletes választás, hogy feldobjuk a hétköznapokat! Egy különleges, karakteres ízvilágú otthoni szendviccsel a gyerekek is könnyebben indulnak az iskolába. A négyféle pirított magvat tartalmazó margarin kiváló kiegészítője egy egészséges és finom reggelinek, tízórainak vagy uzsonnának.

venusz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8515009070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása