Van, akinek néhány szálnyi is hamar kipusztul, más egy sima panelerkélyen is óriási bokornyi fűszernövényeket képes növeszteni. Ez azonban nem tart örökké, és télen nagyon jól jön az illatos házi fűszer a kamrában.
Mert valamilyen rejtélyes oknál fogva a bolti fűszerek egyáltalán nem olyan intenzív ízűek és illatúak, mint ezek a házilag szárított növények. A házi szárítás folyamata cseppet sem bonyolult, sőt, elképesztően egyszerű, csak jó időben kell aratni és ideális helyet kell találni a száradáshoz.
Nem mindegyik fűszert érdemes
Míg a rozmaring, a zsálya, az oregánó és a kakukkfű, sőt, a tárkony is nagyon finomak lesznek szárítva, a bazsalikomot, a kaprot és a petrezselymet teljesen felesleges fellógatni, semmi nem lesz belőlük, az ízük teljesen odavész.
Az aratás pillanata
A legfontosabb szabály, hogy akkor kell leszedni a fűszernövényt, amikor a legszebb, legzöldebb, legillatosabb, így a maximális lehetséges ízt sikerül majd télre is eltenni.
A szárítás helye
A növényeket száruknál fogva egy spárgával kell összekötözni, majd egy olyan helyre kell fellógatni, ahol nincsenek közvetlen napsütésnek kitéve, mivel az nem tesz jót az illóolajoknak, de meleg van, ugyanakkor mozog a levegő, szellőzik és nem penészedik be. Időjárástól függően akár hat hét is lehet, mire teljesen kiszárad.
Mikor tegyük el?
Az sem mindegy, mikor tesszük el a fűszereket, mert ha még nem száradtak ki teljesen, akkor bepenészedhetnek a dobozban. Akkor kell eltenni, mikor már egészen zörgősek, teljesen kiszáradtak. Ekkor egy tiszta konyharuha felett kell lemorzsolgatni a szárról a leveleket. Egy olyan edénybe érdemes eltenni, ami jól zár, mert a molyok imádják ezeket a fűszereket.
Fotók: Ács Bori/Sóbors