Mit jelent pontosan a fair trade kereskedelem? Ebből a dokumentumfilmből megtudhatod

Sági Zsófia 2019. július 14.

A specialty kávé nyomába ered egy most debütáló dokumentumfilm, amely a fekete arany útján keresztül mutatja be az igazi fair trade kereskedelmet. Az út elején közép-amerikai farmercsaládok, a végén pedig a világ legmagasabb minőségű kávéjáért rajongó fogyasztó áll.

A Daisuke Mission dokumentumfilm El Salvadorban és Nicaraguában élő kávétermelő családoktól indulva meséli el a specialty kávé útját a cserjéktől egészen a fogyasztóig, miközben a méltányos kereskedelem valódi jelentőségét mutatja be.

Mi az a specialty kávé?

A specialty kávé különleges, egy terroirról származó, gondosan válogatott, kézzel szüretelt, garantált minőségű kávét takar, értékelése a boréhoz hasonló. Az elnevezést azokra a kávékra használhatjuk, amelyek az SCA (Specialty Coffee Association) komoly minőségi értékelésén mennek keresztül és egy 100 pontos minősítési skálán legalább 80 pontot érnek el.

Ez a verseny a Cup of Excellence, a kávék olimpiája, ahol évről évre több száz kávéfajta közül választják ki kóstolás útján a világszinten is kimagasló minőségű fajtákat. A Daisuke Mission által forgalmazott kávéfajta a specialty kávé kategórián belül a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusba tartozik, amely kevesebb, mint 1 %-a az összes termelt kávéfajtának. Ez a kávék csúcsa. Ezt a kávéfajtát 1100-1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül. Minőségben és ízben is eltér a hagyományos kávéktól, gyümölcsös, édeskés aromával bír.

faitrade.jpg

E kávéfajtának magas minősége a kiemelt gondoskodásban rejlik, ennek az árát fizetik vissza méltányos áron a farmereknek. A negyedórás, magyar feliratos alkotás megfogalmazza a névadó, Daisuke Tanaka misszióját is; a japán kávémester küldetése, hogy megtalálja a világ legjobb kávéját, miközben az általa kiépített fair trade rendszer anyagi és erkölcsi értelemben is támogatja a specialty kávét termelő családokat.

Ki pontosan a misszió atyja? 

Daisuke japán kávémester kávé iránti szeretete a Cup of Excellence kávéminősítő verseny nemzetközi zsűri tagjaként kezdődött, ahol magával ragadta a specialty kávé rendkívüli ízvilága. A kávémester megtalálta a módját, hogy fenntartható kapcsolatot építsen ki a világ egyik legjobb kávéját termelő farmerekkel, és Európába is elhozza ezt az élményt. A kóstolás és a pörkölés szakértőjeként a legjobb minőséget nyújtja ügyfeleinek több mint egy évtizede. Daisuke mester két kávézót is üzemeltet Shunanban, Japánban, ahol pörkölik, főzik és árulják is a legfinomabb kávékat.

Kereskedelmi és specialty kávé

A film nem titkolt célja rávilágítani a kereskedelmi- és a specialty kávék közötti óriási aránytalanságokra: jelenleg a világon megtermelt összes kávé 95%-át a kereskedelmi kávé teszi ki, ugyanakkor a New York-i árutőzsdén kifizetett ára még a termelők előállítási költségeit sem fedezi, mivel a ma kifizetett ár a 8 évvel ezelőttinek az egyharmadára esett vissza.

fairtrade2.jpg

Ezzel szemben a specialty kávé magasabb árának és a közvetlen kereskedelmének köszönhetően a termelő közép-amerikai farmerek képesek fenntartani családjukat, de fejleszthetik közösségüket, infrastruktúrájukat és ezáltal a kávé minőségét is. Ez a rendszer azért fenntartható, mert számos közvetítő kereskedő kiesik a láncból, ettől válik átláthatóvá és nyomon követhetővé a teljes folyamat.

”Hiszünk a kétkezi munka valódi értékében és a folyamat állandó fenntarthatóságában. Szeretnénk, ha a Daisuke Mission lenne a közvetlen híd a farmerek és a fogyasztók között azért, hogy a kávénk lenyűgöző történetét elmesélhessük azoknak, akik hozzánk hasonlóan vágynak a legmagasabb minőségre, miközben értékelik a fair trade szellemiségét.”- mondta Daisuke Tanaka, a Daisuke Mission alapítója. 

Mi is támogathatjuk a kávétermelőket

Személyes bevonódásán keresztül a kávémester folyamatosan ellenőrzi a kávébabok minőséget, miközben igazi értéket teremt a közösség számára.  A misszióhoz csatlakozók ezt saját maguk is megtapasztalhatják, hiszen a Daisuke Mission keretében minden csésze kávé elfogyasztásával a dokumentumfilmben szereplő családok megélhetését támogatják.

A filmet Vass Gergely, a díjnyertes Virágvölgy operatőre fényképezte, a legnagyobb videómegosztón már ingyenesen megnézhető. A misszió részleteiről a Daisuke Mission weboldalán olvashattok.

Fotók: Getty Images

   

  A bejegyzés trackback címe:

  https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1314931748

  Kommentek:

  A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

   
  süti beállítások módosítása