Juharszirupos mázban sült édesburgonya: ideális köret a grillezéshez

P. Szabó Fruzsi 2019. június 2.

A kerti sütögetések alkalmával általában a húsoké a főszerep, de a kísérőkről sem szabad megfeledkezni. Az édesburgonya, vagy más néven a batáta, például remek alternatíva lehet krumpli helyettesítésére. Az íze ezerszer izgalmasabb, édeskés, változatosan fűszerezhető.

Az édesburgonya fantasztikus alapanyag, ráadásul nálunk is megterem, úgyhogy nem kell kiegyeznünk az import kínai vagy éppen az amerikai édesburgonyával.

A termelői piacokon kapható magyar batáta sárga, narancssárga, fehér és lila színben kapható, és olykor akár vegyszermentesen termesztett példányokat is elcsíphetünk. A színpompás gumó a krumplival csak névlegesen ápol rokonságot, rendszertanilag nem.

edesburgonya1.gif

A batáta nem csak finom, egészséges is

Bár fehérje, zsír és szénhidrát tekintetében a két növény nagyjából azonos jegyekkel bír, beltartalmi értékek szempontjából azonban az édesburgonya a nyerő. Kiváló rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, kifejezetten magas B2-, B6-, C- és E- vitamin, valamint kálium-, réz- és mangántartalma.

Az alábbi receptben a batáta édes, fűszeres mázat kap. Az előfőzést követően a sütéskor jól átjárja a vajas szirup és a fűszerek. Akkor jó, ha belül krémesen puha, kívül viszont ropogós és kérges.

 Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6714869318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása