A legfinomabb antibiotikum - Termessz otthon retekcsírát

Sági Zsófia 2019. május 4.

Retekcsírát nemcsak azért érdemes termeszteni, mert elképesztően finom és friss íze van, hanem azért is, mert az egyik legjobb természetes antibiotikum, méregtelenítő és tisztító hatású.

Nemrég írtunk a kerti zsázsáról és annak termesztéséről, amivel szinte nincs semmi munka, ráadásul 2 hét után fogyasztható. A retekcsírával sincs nehezebb dolgunk, sőt, azonban talán még a kerti zsázsánál is egészségesebb. 

Természetes antibiotikum

Nagyon hatékony vér- és májtisztító, méregtelenítő és immunerősítő, a szervezet hőtermelő képességét is kedvezően szabályozza, ezáltal felgyorsítja a vérkeringést. A-, B-vitaminban gazdag, magas a kálium, vas, foszfor és folsav tartalma. Mivel nagyobb mennyiségben vannak benne a hatóanyagok, mint egy kifejlett retekben, vigyázzunk a mértékkel, a jóból is megárt a sok, erős a hatása, sok folyadékot kell mellette fogyasztani.

Légzőszervi panaszokra

Nagyon erős a tisztító hatása, mivel sok hőt termel, elősegíti a nyálka eltávolítását, tisztítja a légzőszerveket, nyálkahártyát, ezért előszeretettel fogyasztják megfázás és orrdugulás esetén, megszabadít a hörghuruttól, az arc-, orr- és homloküreg gyulladásától, de az asztmára is jótékonyan hat. A retekcsíra a hőtermelés miatt melegíti a testet, ezért télen, fázós embereknek ajánlott a fogyasztása.

Bélrendszerre

Tisztító ereje révén kiüríti a bélférgeket, jó hatással van az egészséges bélflórára, megszabadítja a lerakódott salakanyagoktól és kórokozóktól. Kis mennyiségben még étvágygerjesztő is lehet, előételekre érdemes tenni belőle.

retekcsira.jpg

Vesére és epére

Vese- és májtisztító, ezért megelőzi az epe- és vesekövek kialakulását, illetve segít az epe- és vesehomok eltávolításában. A húgyhólyagot és húgyvezetéket is tisztítja, hatásos és erős vizelethajtó, úgyhogy egy maréknál ne együnk belőle többet. 

Kívülről is hat

Mivel magas a retekcsíra foszfáttartalma, szépíti, simává varázsolja a bőrt, elmulasztja a pattanásokat. Lábfürdőt is lehet belőle készíteni, tegyük az összeturmixolt retekcsírát a vízbe, elméletileg nagyon jó a lábizzadásra, eltünteti a kellemetlen szagokat. Liszttel összeturmixolva, a fájós végtagokra kenve reumás panaszokat is gyógyít. 

Termesztése

Csíráztatótál

Csíráztatótálra és magokra lesz először is szükségünk, ezeket szinte bármelyik gyógynövényboltban vagy kertészeti szaküzletben be lehet szerezni. Előbbi egy olyan kis edény, amelyben több rekesz van, amik szitaszerűek, lyukacsosak, hogy a víz le tudjon folyni a csíra alá, azok ne álljanak benne, de mégis folyamatosan nedves közegben legyenek.

Ha mégsem tudunk beszerezni tálat, akkor tegyük a magokat egy befőttes üvegbe, majd fedjük le az üveg száját gézlappal. Minden öblítés után öntsük le a vizet a csírákról, így azok nedvesek maradnak, de nem állnak majd a vízben.

retekcsira2.jpg

A folyamat

1 evőkanálnyi magból körülbelül 3 evőkanálnyi csíra terem. A magvak közül szedjük ki a törött vagy csúnya szemeket, csak egész, szép darabokat csíráztassunk. A magokat először is mossuk meg, majd áztassuk őket 4 órán keresztül. Utána öntsük le róluk a vizet, majd tegyük a csíráztatótálba a középső szintre. Öblítsük le őket vízzel, hogy a víz megálljon a tál aljában, de ne érje el a csírákat, majd helyezzük őket egy szellős, körülbelül 20 °C-os helyre. Naponta kétszer kell öblíteni a csírákat, de vigyázzunk, sose álljon alattuk annyi víz, hogy elérje őket. 

Ha sötétben csíráztatunk, akkor a csírák B-vitamin tartalma lesz magasabb, ha napon, akkor a C-vitamin és a kloforill tartalma. A csíráztatási idő 2-4 nap, általában 2,5-3 centiméter hosszúak a csírák az aratáskor.

Fogyasztása

Salátákhoz érdemes minél fiatalabbakat, zsengébbeket választani, főételekbe fejlettebbek is kerülhetnek. Mivel a fejlett retek is kissé csípős, ez a csírára hatványozottan igaz, úgyhogy érdemes keverni többfélével. A retekcsírát ne préseljük és ne igyuk meg, úgy nagyon erős, mintha tüzet gyújtottak volna a torkunkban. 

Fotók: Getty Images

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3514787014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása