Hónapok óta készülök rá, tervezgetem, halogatom, tologatom, hogy megpróbáljak otthon kínai gombócot készíteni, pedig azóta tudtam, hogy bele kell egyszer vágjak, mióta először ettem egy változatát a mesés pesti kínai negyedben.
Vannak a hétköznapok, mikor úgy főzök, ahogy esik, igyekszem nem belerokkanni a konyhai munkába, de finomat és főleg olyan ételeket csinálni, ami a gyerekeket is táplálja és boldoggá is teszi.
Aztán vannak a nagyszabású tervek, amiket puszta mániából csinálok, mint a ramen, a krumplis pizza és most a gombóc. Ezekre mindig hosszan készülök, kutatómunkát végzek, receptverziókat vázolok fel és nagy izgalommal vágok neki a feladatnak.
Azt hittem, ez egy megugorhatatlan kihívás, egy óriási munka lesz, véres verejték, a végén pedig valamiféle katasztrófa fog bekövetkezni, tésztacafatok és szétfőtt húsdarabok lebegtek a szemem előtt, de végül nagyon jó buli volt összerakni őket, és finomak is lettek, bár a küllemükön még van mit csiszolni.
A receptek elképesztő eltéréseket mutattak, ezért igyekeztem az egyezéseket összefésülni, és megpróbáltam rekonstruálni az éttermi élményeket. A gombóc tésztája egy majdnem teljesen egyszerű kenyértészta, amit egy kis sütőporral is felütnek.
A töltelék darált sertéshús, így-úgy fűszerezve, leggyakrabban kínai ötfűszer-keverékkel, vagy csupán gyömbérrel és fokhagymával, másutt van benne szójaszósz is. Ezek egyvelegét használtam, de sajnos elhagytam a zöldséget, amit legközelebb nem fogok. Sok recept kever a húshoz aprított káposztát vagy kínai kelt, ami valószínűleg lazított volna a töltelék állagán.
A legnagyobb mumus a gombóc megformálása volt, de egy-két videó után ráéreztem a hajtogatás technikájának lényegére. Az már csak a gombócok kifőzése után derült ki, hogy a tésztát valamivel vékonyabbra kellett volna nyújtanom, legközelebb erre fogok törekedni a tökéletesítés érdekében.
Aki hasonló gombócfüggőségben szenved, mindenképp vágjon bele a házi gyártásba is, nagyon nagy móka és viszonylag könnyű siker, csak győzzön eleget készíteni belőle.
Fotók: Ács Bori/Sóbors