Ez egy olyan alaprecept, amit mindenkinek ismernie kell: egy egyszerű piskótát is elképesztővé varázsol, de pohárkrémet is könnyedén készíthetünk belőle, ha friss gyümölcsökre pakoljuk.
A vaníliás krém alapja - nem túl meglepő módon - a valódi vanília, és ez alatt nem a pár száz forintos vaníliaaromát kell érteni. Ebben a receptben vaníliakivonat szerepel, de ezt nem szabad összetéveszteni az olcsó verzióval: tényleg vaníliából készülő esszenciára van szükségünk.
Igaz, hogy a vaníliakivonat nem olcsó mulatság, de abszolút megéri befektetni rá: általában 120 mililiteres üvegcsében árulják, de egy süteménybe vagy krémbe bőven elég belőle egy mokkáskanálnyi, úgyhogy nagyon sokáig lehet használni. Használhatunk helyette rendes vaníliarudat is, a kikapart magokkal helyettesíthetjük a kivonatot.
Változatok a vaníliás krémre:
- Mogyoró- vagy mandulakrém: keverjünk 2 evőkanál őrölt mogyorót vagy mandulát a krémbe, amíg meleg.
- Likőrkrém: adjunk hozzá 1-2 evőkanál rumot vagy konyakot, amíg meleg.
- Citromkrém: adjuk a tejhez egy citrom levét és héját, forraljuk fel.
A krémnél egyedül arra kell figyelni, hogy a tojást nagyon óvatosan öntsük a forró tejhez, folyamatosan kevergessük, nehogy összerántsa a hő és tojásrántottánk legyen a végére. Azért, hogy ezt elkerüljük, érdemes egy kis meleg tejet, kb. 2 evőkanálnyit, a tojáshoz önteni, először azzal kikeverni, majd így önteni a többi tejbe.
Fotó: Getty Images