Miért sütünk libát Mártonkor? Elmondjuk, és receptet is mutatunk

Zsófi1234 2018. november 9.

Ha Márton nap, akkor újbor és liba. Ha pedig van Márton a családunkban, akkor mi lehetne jobb meglepetés, mint egy isteni libacombot készíteni neki. Ezzel a recepttel biztosan garantált lesz a siker.

A hagyomány szerint aki Mártonkor nem eszik libát, koplalni fog az egész következő évben. Egyébként mosni és teregetni sem ajánlott ilyenkor, legalábbis állattartóknak, mert oda lesz a jószága annak, aki ilyesmire vetemedik. Ha nem kockáztatnánk az egész éves koplalást, vagy egyszerűen csak szeretjük a libát, itt az alkalom.

Mivel a magyar konyhákban megszokott méretű sütőkbe egy egész libát nemigen tudunk bepasszírozni, reálisabb választás inkább a mell vagy a comb, aztán az állat többi részéből - már, ha egyben vettük meg - főzzünk egy jó levest. Ezzel meg is van a kétfogásos ünnepi ebéd, az egész család hálás lesz a fáradozásunkért.

libacomb_sutese_2.jpg

A libamellet csinálhatjuk úgy, ahogy a kacsamellet, csak adjunk neki oldalanként plusz 3-5 percet. Szóval, hogy nézzünk meg minél több verziót, legyen most libacomb. Mielőtt nekiállnánk sütni, főzni, nézzük meg, rendesen szőrtelenítve van-e az állat. Ha szükséges, korrigáljunk. Kevés tollat kézzel, sokat szemöldökcsipesszel érdemes kihúzgálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr113849164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása