Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani

Orbán Violetta 2018. november 5.

Az ősz egyedi aromájú gyümölcsének, a birsnek az egyik legnépszerűbb felhasználási módja,ha birsalmasajtot főzünk belőle. Finom és egészséges csemege, amit a nagyanyáink minden évben elkészítettek. Nem nagy ördöngösség, hisz csak a birs húsa, cukor és citromlé szükséges hozzá. Egyes helyeken durvára vágott diót is adnak hozzá. A téglalap alakú, szeletelhető tömb a hűvös kamrában vagy a hűtőszekrényben sokáig eláll – már ha a család nem jár rá.    

birssajt.jpg

 Ha a birset nem saját kertben szüreteljük, a piacon vagy a zöldségesnél kemény, sárga színű darabokat válasszunk, ne pedig fonnyadt, barnásra színeződött héjút. (A zöldes példányokat utóérlelni kell, ilyeneket akkor vegyünk, ha hetek múlva lesz csak időnk birssajtot készíteni.)

A birsalmákat felhasználás előtt le kell tisztítani: a piheszőröket papírtörlővel vagy konyharuhával le tudjuk dörzsölni, a maradékot folyóvíz alatt mossuk le. A birsalmasajthoz nem szükséges meghámozni és a magházat kivágni, csak felnégyelni. Tegyük a darabokat egy nagy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy épphogy ellepje. Főzzük puhára, majd szűrjük le. (A leszűrt levet is felhasználhatjuk, főzhetünk belőle birszselét.)

A puhára főzött birsdarabokat kétféleképpen pürésíthetjük. Nyomjuk át egy paradicsompasszírozón, hogy megszabaduljunk a magoktól, a magháztól és a héjtól vagy a puhára főzött darabokról húzzuk le a héjat, vágjuk ki a magházat és botmixerrel vagy turmixban pürésítsük.Az így kapott massza az alapja a birsalmasajtnak.

Fotó: Shutterstock

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1614301223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása