Házi gyümölcsjoghurt: finomabb és olcsóbb a boltinál

Ács Bori 2018. november 3.

Akárhogy is nézzük, a bolti gyümölcsjoghurt egyszerűen nem éri meg. Drágább, rosszabb ízű, tele van műanyaggal, cukorral, ráadásul egy nagycsaládban már a cipekedésbe se fér bele az a rengeteg kis pohár. Muszáj volt váltani, és nem bántuk meg.

A bolti gyümölcsjoghurtokban nagyon kevés gyümölcs van, ezt a hiányt pedig sok cukorral és színezékkel, némely esetben még egy kis sűrítőanyaggal is kompenzálják. Mindehhez pedig jóval drágábbak is a natúrnál: semmilyen érv nem szól mellettük.

Amikor lejöttünk a gyümölcsjoghurtól, a következő helyettesítő módszereket találtuk ki.

Méz

A mézes joghurt ugyan cukros, de még mindig kevesebb méz kerül egy adagba, ha mi adjuk hozzá, mintha eredetileg benne van. Ez a legnépszerűbb a gyerekek körében, spórolás szempontjából a leghatékonyabb megoldás, adalékanyag-mentesség szempontjából szintén, cukormentesség felől kevésbé, ezért gondoltam tovább a dolgot.

dsc_2323.jpg

Lekvár

Ha házi és ha kevés cukorral készült az a lekvár, akkor ez az egyik legjobb út. Anyukám baracklekvárjában alig van cukor és tartósítószer, ha másnak is van ilyen kincse otthon, mindenképp próbálja ki így, hiszen ezzel a módszerrel nem kell külön munkát fektetni a dologba.

Házi gyümölcspép

Idényben friss, télen fagyasztott gyümölcsből készítünk olykor házi gyümölcsszószt, amiből a legtökéletesebb gyümölcsjoghurt készül. A hűtőben legalább egy hétig eláll, egy pohár natúr joghurthoz elég belőle egy-két kanál, és ez aztán valóban minden szempontból tökéletes megoldás: nyers, cukormentes, adalékanyag-mentes, és még mindig olcsóbb, mintha bolti gyümölcsjoghurtot vennénk.

Eleinte eléggé lázadozott mindenki a megszokott kis epres/barackos joghurtja után, de utána hamar belátták, hogy a házi megoldás sokkal nagyobb buli. Ha az egyik fajtát megunják, jön a másik, és így tovább.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1014313811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása