Négy dolog, ami megváltoztat mindent, amit a főzésről gondoltál

Ács Bori 2018. november 2.

Nagyon régen nem találkoztam olyan séffel vagy gasztronómiai személyiséggel, akit egy csapásra úgy megszerettem volna, mint Samin Nosratot, a Salt, Fat, Acid, Heat című könyv szerzőjét és az ebből készült mini sorozat főszereplőjét.

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy Samin nem egy tipikus tévéarc, nincs beszárítva a haja, tipp-toppra sminkelve, manikűrözve, még csak ékszert sem nagyon hord. Teljesen hétköznapi figura, de abból is a legszeretnivalóbb: leplezetlen és őszinte élvezettel habzsol a kamerák előtt, nem törődik semmivel, a csináltság vagy a póz legapróbb szikrája sincs meg benne. Közben pedig hihetetlenül profi, simán eldiskurál olaszul a ligúr pesztóról, spanyolul a mexikói salsákról és nem csak bénán hümmög, hanem igazán fontos kérdéseket tesz fel, nem csapong, pletykál, hanem interjú alanyait is szigorúan abban a téma mederben terelgeti, amiről az epizód szól.

A gasztronómia témájában sem könnyű már újat mutatni, a szerző nem is erre vállalkozik. Egyszerűen annyit tesz, hogy szemléletet vált és mindent, ami a főzéssel, konyhai technológiákkal, evéssel, ízleléssel kapcsolatos, új nézőpontból közelít meg. Ez az új nézőpont pedig történetesen annyira jól működik, hogy általa egyszerűbben, lazábban receptek nélkül vagy azok nagyvonalú kezelésével tanulhat meg bármely kezdő főzni, aki pedig már gyakorlott otthoni szakács, ezzel az - ideillő szójátékot alkalmazva - áthelyezett “kályhával” minden újragondolhat, új ötletei támadhatnak és sokkal jobb szakáccsá válhat.

samin_bio.jpg

A sorozat négy részes, aszerint a négy alapelem szerint oszlik szét, amire Samin a könyvében visszavezeti a főzést általában. Só, Zsír, Sav, Hő. A szakács szerint ez az a négy aspektus, ami minden ételt meghatároz. Ha ezt a négy meghatározó elemet megértjük, megtanuljuk, már minden lazán fog menni.

Rögtön az első részben kiderült, hogy tizenkét év főzés alatt semmit nem tanultam meg a sóról és a sózásról. Rosszul ismertem az alapszabályokat főzésnél és sütésnél egyaránt. Azt sem tudtam, hogy hány féle só létezik a világon, sőt, hogy a sózás egyáltalán nem feltétlenül sóval kell, hogy történjen.

Zsír

Minden étel ott kezdődik, hogy eldöntöm, milyen zsiradékkal dolgozom, a zsír az ízek szállítója, alakítója, de a zsírtartalom határozza meg az alapanyagok ízét is, amelyeket használok vagy eszem a sajtoktól a húsokon át egészen a zöldségekig. Ami még fontosabb: a zsír textúrát alakít, befolyásolja, hogy az étel éppen omlós, ropogós vagy éppen krémes lesz.

Sav

A sav nem is tökéletes fordítása az acid-nek, mert ebbe a kategóriába sorol mindent, ami kiegyensúlyozza az ízeket, ami valamilyen kontrasztot képez. Egy alapvetően sós vagy édes ételhez is mindig kell vmi, ami kicsit savanykás, savas, így áll helyre az étel egészének egyensúlya. Ilyen a citrom és az ecet, de a csípős alapanyagok és a sajt is, amit a salátára morzsolunk.

Hogy megfőzök vagy megsütök valamit, egyáltalán nem mindegy: két külön étel lesz a végeredmény még akkor is, ha ugyanazok az alapanyagok. Ahogy óriási különbségeket képezhet az is, hogy alacsony lángon vagy égetve, szabad tűzön vagy tűzhelyen, vason vagy nyárson sütök meg valamit.

Hogyan működik?

Amint sikerül megérteni, megtanulni ennek a négy alapelemnek a működését, szabályait és a bennük rejlő lehetőségeket, minden megszokott mozdulatot új alapokra helyezhetek és sokkal szabadabb lehetek a konyhában. Sütőbe tehetem az eddig főzött pörköltet, készíthetem zsírral az almás pitét, facsarhatok citromot a krumplifőzelékre, és talán mindegyik megszokott ételből valami még jobb lesz.

Fotó: ciaosamin.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2114322523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása