Az ősz szépségeiről regélhetnék napestig, de mivel momentán a leggusztustalanabb arcát mutatja felém (zuhog), mindenkit megkímélek ettől, de főleg magamat. Ennek ellenére, a korrektség kedvéért be kell látni, hogy az ősz tényleg szuper dolog, ott van mindjárt a szelídgesztenye, amiből nemcsak gesztenyepürét lehet készíteni, hanem levest is, méghozzá sós levest, finomat és illatosat.
Természetesen véletlenül sem biztatnék senkit arra, hogy nyers gesztenyét vásároljon a piacon, majd kezdje el hősiesen feldolgozni, mert sok macerás konyhai művelet van, de a gesztenye elkészítése, az tényleg szívás. Ráadásul több mint valószínű, hogy valami gyanús, kínai dolgot sikerül csak beszerezni, hagyjuk inkább.
Eggyel jobb a helyzet, ha a hétvégi, erdei kirándulásunk alkalmával sikerült megfelelő mennyiségű szelídgesztenyét gyűjteni, ebben az esetben tökéletesen indokolt az otthoni gesztenyesütés-hámozás. A legjobb mégis az, ha bolti, fagyasztott gesztenyemasszát vásárolunk. Esetleg hámozott gesztenyét. Ezek mind úgy viszonyulnak a természetes formájában fellelhető terméshez, mint a konyhakész csirkemell filé a kint szaladgáló tyúkhoz: ha csak rajtam múlik, utóbbiból biztos nem lesz kaja.
A gesztenyemasszából viszont kétségtelenül. Oké, belátom, elég képmutató dolog ősszel hozni a gesztenye receptet, és úgy tenni, mintha azért csinálnánk, mert szezonja van, közben meg fagyasztott téglából dolgozunk, de legalább belátjuk, hogy ez van. A lényeg, hogy mindenképpen nézzed meg a csomagoláson, hogy cukrozatlan massza legyen, ami a kosaradba kerül, mert cukrozottból ezt a levest nem lehet elkészíteni. Másfélét igen, ahhoz is lesz majd recept, de ez a sós-fűszeres verzió. Érdemes kipróbálni, mert végtelenül egyszerű, finom, laktató és egészséges.
Fotó: Shutterstock