Kipróbáltuk a menő húshelyettesítőt, a jackfruitot: paradicsomos ragu készült belőle

Ács Bori 2019. augusztus 8.

Mióta sejti a világ, hogy a klímaváltozás miatt muszáj lesz visszaszorítani a húsfogyasztást, sorra vélik megtalálni a csodásabbnál csodásabb pótszereket, szuperételeket, amik helyettesíthetik majd azt a nagy mennyiségű állati eredetű ételt, amit ma eszünk.

Az egyik ilyen nagy találat az Ázsia több területén is termő jackfruit, ami minden szempontból fantasztikus csodagyümölcsnek tűnik. Óriási, a legnagyobb létező fán termő gyümölcs, még a legkisebb darab is megvan ötkilós. Elsősorban nagy strapabíró képességei miatt emelik ki a többi közül, ugyanis jól bírja a változó klímát, a szárazságot, a különböző betegségeket. 

Tökéletes húspótló

Elképesztően tápláló, tele van kalciummal, vassal, káliummal és különleges állaga miatt nemcsak magában, mint gyümölcsöt, hanem sós ételekben hús helyettesítésére is használják. Curryket, ragukat készítenek belőle, vegán pulled porknak, tacónak is remek alapot képez szálas állaga révén. Srí Lankán különböző elnevezései vannak a fiatal, az érett és az idős gyümölcsnek, ezek elkészítésükben is jelentősen különböznek egymástól. 

jackfruit_1.jpg

Mivel nálunk lehetetlen frissen beszerezni és rengeteget utazik a konzerv - vagy másképpen tartósított verzió - mire ideér, ezért a környezetvédelmi hatásai elenyészőek, mégis nagyon érdekelt, hogyan képes egy gyümölcs a sertéshús állagát utánozni. Itthon ázsiai boltokban, webáruházakban és drogérialáncokban is kapható. 

Tapasztalatok

Bár külsőre valóban úgy néz ki, mintha hús lenne, valójában gyümölcsíze van, méghozzá konzervgyümölcshöz hasonló mellékízzel, amit ananásznál és baracknál sem szeretek, így ebben a formájában sem nyert meg. Lehet, hogy a friss jackfruit finomabb, sőt, gyanítom, hogy így van, aki Ázsiába utazik mostanában, helyettem is kóstolja meg. Mivel az ára elképesztően magas, a részemről ezerszer szívesebben fogom legközelebb a csicseriborsót vagy bármilyen más idényzöldséget választani helyette, de egy próbát megért.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5214990242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása