Az ananásszal töltött taiwani sütemény igazi különlegesség, az édes, gyümölcsös belsőt omlós vajas tészta burkolja be. Bár az elkészítése kicsit időigényes, egyáltalán nem bonyolult.
A sütemény eredete egészen a Három Királyság koráig vezethető vissza, azóta örvend hatalmas népszerűségnek. Taiwanban előszeretettel készítik esküvőkre, de bármilyen alkalommal szívesen fogyasztják.
Csak gyümölcs és cukor
A legtöbb recept, amit találtam, kukoricaszirupot használt az ananászlekvárhoz. Én nem vagyok nagy rajongója annak a terméknek, úgyhogy nagyon örültem, amikor egy olyan leírásra bukkantam, ami 100%-ban gyümölcsből és cukorból állítja össze a tölteléket.
Ha friss ananászt használunk
A recept ananászkonzervből készíti a tölteléket, nem véletlenül: ezzel az elkészítési idejét jóval lerövidíti, hiszen már alapból puha a gyümölcs. Természetesen használhatunk frisset is, ha hozzá tudunk jutni édeshez és jó minőségűhöz. Ha így teszünk, akkor több cukrot adjunk hozzá, mivel a friss ananász savasabb, mint a konzerv.
Ne legyen vizes vagy szottyos a töltelék
Az ananászból alaposan ki kell nyomkodni a levet. Ha ez nem sikerül 100%-osra, ne aggódjunk, a töltelék készítésénél el fog belőle párologni a víz, csak tovább tart úgy egy kicsit a folyamat. A tölteléket teljesen ki kell hűteni, egészen kemény, formázható masszának kell lennie, különben eláztatja a tésztát.
Fotó: Getty Images