Ez az egyszerű, de pikáns mogyorómártás egyszerre sós és édes, fűszeres és savanyú, ráadásul tényleg 5 perc alatt elkészül. Sült húsok tökéletes kísérője, de szinte minden grillezett fogáshoz jól passzol.
Sőt, nem csak grillszezonban érdemes elkészíteni, thai tészták mártása, tavaszi tekercsek mártogatósa és salátaöntet is lehet. Sok ázsiai hozzávaló kerül bele, ettől lesz a végeredmény igazán különleges.
Ez a recept teljesen vegán, semmilyen tejtermék nincs benne, de fel lehet turbózni az alapanyagok listáját.
Ötletek
Ha szeretnénk intenzívebb thai ízeket, akkor cseréljük le a vizet kókusztejre, nem csak az íze, az állaga is lágyabb, selymesebb lesz. Számtalan izgalmas hozzávalóval dúsíthatjuk a mártást, viszont mindből csak kis mennyiséget használjunk:
- limelé (ezzel a rizsecetet is helyettesíthetjük)
- chiliszósz
- halszósz
- citromfű
- tamarind paszta
- thai vörös currypaszta
- szezámolaj
Lehet kísérletezni az extra hozzávalókkal, de egyáltalán nem kötelező, bőven elég beszerezni a receptben található alapanyagokat, amelyek bárhol megvásárolhatóak.
Fotó: Getty Images