Így készül a spanyol sült tojás: belül puha, kívül ropogós lesz

P. Szabó Fruzsi 2019. június 6.

Az alábbi cikkben egy újabb különös konyhatechnológiai megoldással ismerkedhetünk meg hispán barátaink jóvoltából. A huevo frito, azaz a sült tojás, egy klasszikus spanyol tojásétel, mely egy rendhagyó technikával készül.

A sült tojás készítése nem bonyolult, nem is hosszadalmas, mégis van egy dolog, ami miatt kétszer meggondolom, hogy elkészítsem-e. Tartózkodásom oka nem a tojásnak, hanem egyértelműen az elkészítési módnak szól. De nem akarom senki kedvét elvenni a dologtól - ez egyértelműen az én személyes flepnim, hogy nem szeretek olajban sütni.

Márpedig a sült tojás olajban készül, méghozzá rengeteg olajban. De annak, aki szokott vasárnaponként húst rántani, semmi fenntartása nem lehet a dologgal kapcsolatban. Ezért is gondoltam, hogy írok erről a tojássütési technikáról.

Minőségi alapanyagok

Használjunk minőségi alapanyagokat. Ez minden esetben fontos, ám az ilyen és ehhez hasonló nehéz ételek esetén ez hatványozottan igaz. Tehát, ne a fáradt, esetleg már használt napraforgóolajban süssük a tojást, hanem inkább olívaolajban. Azzal autentikusabb is lesz ez a jó kis spanyol étel. Nem kell, hogy extra szűz legyen, azt nem érdemes ilyesmire használni. A jó minőségű szűz vagy közönséges szűz  -  finomítatlan  - olívaolaj remek választás erre a célra, ráadásul olcsóbb is.

A tojásból is vegyünk jó fajtát, a házi, kapirgálós tyúk tojása nem csak egészségesebb, de szebb is. Következésképpen a belőle készített étel is látványosabb lesz, mint az, amit hóka bolti tojásból kreálunk.

huevo1.gif

Így bánjunk el a tojással

Fontos, hogy a tojássárgája egészben maradjon - épp úgy, mint amikor tükörtojást sütünk. Üssük fel a tojást egy kis pohárba vagy tányérba, és ebből öntsük át a már felforrósodott olajba. Így a tojást minimális távolságról engedhetjük az olajba, biztosan szépen egyben marad, ráadásul az égési sérülésektől sem kell tartanunk.

A már említett mennyiségi kérdések

Az olaj mennyisége kulcsfontosságú ennél az elkészítési módnál. Nem lehet vele spórolni. Ha csak egy-két kanál olajjal próbálkozunk, az eredmény egy tükörtojás lesz. Ami jó, de nem sült tojás. A másik fontos dolog, hogy az olaj legyen kellőképpen forró, nem kell, hogy füstöljön, de amennyire csak lehet, hagyjuk felmelegedni, ekkor engedjük bele a tojást.

huevo2.gif

Egy csipet só és a nagyipraktika

Az utolsó előtti praktika a sózás. Ne mulasszuk el. Miután a forró olajba engedtük a tojást, hintsük meg egy csipet sóval. Így tökéletes lesz. Az utolsó lépés pedig a már említett nagyipraktika, melyben a felhasznált irdatlan mennyiségű olaj értelmet nyer. Szóval, beleengedjük a tojást a forró olajba, megsózzuk, majd egy hosszú nyelű kanállal elkezdjük locsolgatni az olajat a tojás tetejére. Ettől szép bugyogósra sül, belül puha, kívül pedig ropogós lesz.

A sült tojást tálalhatjuk kenyérrel és aliolival, vagy ha tényleg nem viccelünk, sült krumplival és kolbásszal. 

Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3614764530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása