Kenyérsütés otthon: finomabb és tovább marad friss, mint a bolti

Szász Eszter 2019. április 27.

Kenyérsütés otthon? Elsőre macerásnak hangzik, ráadásul a szupermarketekben már annyiféle pékárut lehet kapni, minek vesződjünk még ezzel is otthon. De aki így gondolja, még sosem érezte az éppen sülő kenyér illatát, és nem harapott bele a frissen sült kenyér ropogós héjába. 

Ráadásul a házi kenyér már csak azért is egészségesebb, mint a bolti, mert biztosan tartósítószer- és egyéb adalékanyag-mentes. És nagyon klassz dolog a családnak vagy a vendégeknek saját készítésű kenyérrel kedveskedni. 

Dagasztás

A jó házi kenyérnek, mint ahogy minden kelt tésztás ételnek a titka a dagasztás és a kelesztés. A porból készült élesztőt elég, ha a tésztába keverjük és úgy dagasztjuk, de ha friss élesztővel dolgozunk, futtassuk fel egy kis cukros langyos vízben vagy tejben, úgy hamarabb megkel. Először kézzel dagasszuk át a tésztát, csak utána tegyük bele a dagasztógépbe. Ha nincs dagasztógépünk, akkor sem kell csüggedni, kézzel is tökéletesen meg tudjuk gyúrni.

A fő alapanyagok

A kenyérhez mindössze négy összetevő kell: liszt, élesztő, só és szőlőolaj. Fél kilogramm liszthez 5 gramm élesztővel, valamint 20 milliliter szőlőolajjal számoljunk, és ízlés szerint sózzunk. 

hazi_kenyer11200x800.jpg

Ujj-teszt?

A legfontosabb szabály, hogy minél tovább dagasztjuk, annál ruganyosabb lesz a kenyér. Ezután következik az úgynevezett ujj-teszt. A hüvelykujjunkkal nyomjuk be a tésztát, ha visszaugrik, akkor kezdhetjük keleszteni. Tegyük egy műanyag edénybe, és takarjuk le tiszta konyharuhával. 

Formázás

Egy óra elteltével vegyük ki a megkelt tésztát, nyújtsuk meg és lazítsuk, majd a két végét hajtsuk a közepébe. A szélét alaposan dolgozzuk el, hogy jobban tartsa a formát. Fentről tekerjük magunk felé, közben hüvelykujjal igazgassuk, hogy jó szoros, tömör tésztát kapjunk. Ezután formáljunk belőle kívánt alakzatokat, lehet kenyeret, de akár kiflit vagy zsemlét is.

hazi_kenyer1200x800.jpg

Sütés

Ezután kelesszük a kenyeret még egy órát meleg helyen, letakarva. Egy óra múlva a tészta tetejét szórjuk meg liszttel, vagdaljuk be, majd süssük 240 fokon 30 percig. Amennyiben tökéletesen ropogós héjat szeretnénk, öntsünk egy bögre vizet a sütőbe. Fél óra után vegyük ki, és hagyjuk hűlni 10 percig.

Ha a kenyér alját megkopogtatva tompán kongó hangot hallunk, a kenyerünk tökéletes.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3214675155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása