A friss, ropogós zsemlének nincs párja. A legjobb akkor, ha magunk készítjük el, és még forrón tesszük az asztalra. Akár a húsvéti reggelit is megkoronázhatjuk vele. A család garantáltan el lesz ájulva.
Szerintem mindig értékesebb az, amit magunk készítünk el. Nem baj, ha nem vagyunk képzett pékek és nem sikerül a bolti zsemle formáját imitálni. Ha szívünk, lelkünk beletesszük, azt úgyis érezni lehet majd rajta.
Az alábbi recept nem bonyolult, bár kicsit időigényes. Adni kell időt a zsemlécskéknek, hogy szépen megkeljenek. Én korán kelő vagyok, szóval, ha rászánom magam a zsemlesütésre, akkor frissen készítem, de olvastam egy meglepő praktikát, ami jól jöhet azoknak, akik sokáig szeretnének aludni.
Konyhai trükk a későn kelőknek
Az élesztős tésztának nem elsősorban melegre, hanem elegendő ideig tartó pihentetésre van szüksége. A tésztát tehát már előző este elkészíthetjük, majd az első kelesztésnek nagyjából a középidejében fedjük le nedves ruhával, és tegyük be a hűtőszekrénybe éjszakára. Reggel ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk, a tészta remekül formázható és süthető lesz. A hidegen kelesztett tészta nagyon finom pórusú, ennélfogva rendkívül zamatos.
Fotók: Getty Images