Fűszeres, forralt cider - Mindenképp próbáld ki, amíg tart a tél

Szász Eszter 2019. március 3.

Biztos vagyok benne, hogy nincs vagy alig van olyan ember, aki még nem ivott cidert. Aki egyszer megkóstolja, biztosan megszereti, nem véletlen, hogy több éve töretlen népszerűségnek örvend ez az almából készült, enyhén alkoholos, kellemesen habzó ital. 

A cidert nem csak kánikulában érdemes fogyasztani, akárcsak a bornak, létezik forralt változata is, amelyet hűvösebb estékre ajánlunk. A cider alapvetően csajos ital, de férfiak is bátran iszogassák, főleg, hogy párlata, a Calvados, már korántsem gyenge. 

A cider története

Cidert valószínűleg már az ókorban is készítettek. A zsidók shekar (jelentése: erős, erjesztett ital), a görögök pedig sikera néven állítottak elő almabort. A IX. században Nagy Károly elrendelte, hogy a sörgyárak készítsenek neki alma- és körtebort.  Amikor a korai brit népek bejárták a ma Spanyol- és Franciaországhoz tartozó területeket, akkor találkoztak a ciderek korai megfelelőivel. Ezek az italok ciscdre néven jelentek meg az ó-francia nyelvben.

forralt_cider.jpg

Hogyan készül?

Az almát ledarálják, levét kipréselik, majd viszonylag alacsony hőfokon (5-10 C°) erjesztik. Mielőtt az összes cukor elerjedne, hordókba (esetleg pezsgős palackokba) fejtik és légmentesen lezárják. Ezután még egy picit tovább erjed, és a keletkező szén-dioxidtól finoman szénsavas lesz. 

A cider átmenet a sör és a bor között, az alkoholtartalma körülbelül annyi, mint a söré. Ízvilága az egészen száraztól az édesig terjed.

Télen nem vágyunk hideg italokra, de ha valaki ilyenkor sem akar lemondani kedvenc frissítőjéről, elkészítheti a forró változatát, a forralt cidert is. A cidernek ráadásul alacsonyabb az alkoholtartalma, mint a bornak, így többet meg lehet belőle inni anélkül, hogy fejbe verne, de azért a mértékletességre ilyenkor is érdemes ügyelni. 

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2114640850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása