Sütőtökből ezer és egy receptet el lehet készíteni, de sajnos csak akkor, amikor szezonja van. Viszont ha főzünk belőle egy isteni lekvárt, akkor tavasszal és nyáron is élvezhetjük a sütőtök édeskés, kellemes ízét.
A sütőtököt párolhatjuk, főzhetjük és süthetjük is, a lényeg, hogy megpuhuljon, akkor tudjuk pürésíteni. Én sütni szeretem a legjobban, bár több időbe telik, szerintem megéri. Teljesen más íze van egy sült és egy főtt töknek, jól áll neki, ha lepirul, olyan, mintha karamellizálódna.
Nem csak a tököt, a cukrot is karamellizáljuk ebben a receptben. Ettől a lépéstől lesz a dzsem igazán különleges, karamellás ízvilágú, de nem túl édes végeredményt kapunk, amiben a sütőtök jellegzetes íze dominál. A felmelegített sütőtökpüré és a karamellizált cukor is nagyon forró, úgyhogy nagyon vigyázzunk a főzésnél.
Az elkészült dzsemet akár egy évig is tárolhatjuk, azonban felbontás után 2 héten belül fogyasszuk el. Ha szeretnénk biztosra menni, akkor tegyünk még egy kis szalicilt is a dzsemmel megtöltött üvegekbe. Körülbelül 625 mililiternyi dzsem jön ki ebből az adagból.
A befőttes üvegeket és a tetejüket alaposan mossuk meg, fertőtlenítsük használat előtt. Ha nem szeretnénk, hogy az üveg elpattanjon, tegyük őket forró vízzel felöntött tepsibe, így átveszik a hőt és biztosan nem fognak megrepedni. Fokozatosan, lassan öntsük az üvegbe az elkészült dzsemet, rázogassuk közben meg párszor, hogy a légbuborékok kimenjenek belőle. A lezárt üvegeket pár percig fordítsuk fejjel lefelé, hogy vákuum képződjön, majd csomagoljuk őket újságpapírba és bugyoláljuk őket takaróba, plédekbe, 1-2 nap alatt maguktól kihűlnek.
Fotó: Shutterstock