A kókuszgolyó gyerekkorunk legfontosabb édessége volt. Nálunk otthon sosem készült ilyesmi, de az iskolai büfének kihagyhatatlan kínálati eleme volt, egyszerű, nem túl kifinomult édesség, amit mindenki imádott.
Ennél a világon nem létezik egyszerűbb sütemény: darált keksz, kakaó, cukor, vaj, kókuszreszelék, ennyi. Még sütni sem kell rajta semmit. Nekem sosem tartozott a kedvenceim közé, mindig csalódást okozott a furcsa, se nem ilyen, se nem olyan állag, a túl édes íz. Most viszont nagyon megszerettem, de ehhez gyakorlatilag minden egyes elemét le kellett cserélnem.
Ehhez a hagyományos kókuszgolyót kereszteztem a mostanában nagyon menő, aszalt gyümölcsökből, magvakból készülő energiagolyó intézményével.
Az édességért itt nem a túlcukrozott instant kakaó, hanem a beáztatott mazsola és a keserű kakaó kombinációja a felelős, a kekszet pedig finomra darált zabpehely és mandula keverékére cseréltem. Meglepően hasonlít így is a hagyományos édességre, csak valamivel kevésbé édes, cserébe összetettebb, árnyaltabb az ízvilága. Arról pedig már beszélni sem kell, hogy ezekkel az összetevőkkel nagyon egészséges lett a golyó, van benne sok rost, tápanyag, vitamin, ugyanakkor eléggé energia gazdag is ahhoz, hogy uzsonnának megállja a helyét.
Fotó: Ács Bori