Köszi, nem kérek zacskót: így csökkentem a műanyagot a konyhában

Ács Bori 2018. november 11.

Egy nagy családban iszonyatos mennyiségű szemét termelődik, és valamilyen rejtélyes módon az az érzésem, hogy egyre több és több műanyag szemetünk lesz, muszáj tenni valamit, hogy csökkentsük. Kicsiben kezdjük, hátha később ebből kiindulva sikerül fejlődnünk. Néhány apróságban már sikerült változtatni a szokásainkon, ami, mint kiderült, annyira nem is nehéz dolog.

Köszönöm, nem kérek zacskót

Az utóbbi időben ezt a mondatot szajkózom a piacon. Nagyon nehéz átvinni ezt az egyszerű kérést is, mert csomó helyen nincs kosaruk a méréshez, vagy annyira gyorsan pakolják bele a zacskóba, hogy nem lehet elég gyorsan ellenkezni. De egyre jobban megy a dolog, már minden táskámban van vászonzsák, és a banyatank is állandó terhelés alatt van. 

Nem veszek ásványvizet

Már évek óta lejöttünk az ásványvízről, sima csapvizet iszunk, így nem termelődik palack a háztartásban. A szénsavas víz volt az egyetlen, amit nem tudtunk megoldani, ezért beszereztünk egy szódagépet, azóta már azt sem veszünk soha - néhány hónap alatt hozta be az árát. Ha vizet viszünk magunkkal, kulacsot használunk és a gyerekeknek is abba öntöm az innivalóját.

mu_anyagmentes.jpg

Nem a műanyagba csomagoltat választom 

Ez is egy teljesen egyszerű módszer: bevásárláskor kerülöm a műanyag csomagolású termékeket, ahol csak lehet. Ha van papírdobozos tej is, nem veszem meg a műanyag flakonosat, és sok mindent - rizst, kölest, kuszkuszt, babot kimérve veszek a piacon, így megúszom azoknak a műanyag csomagolását is. Ehhez persze nagyon átgondoltnak és felkészültnek kell lenni a piacon, például nem elég egy-két nagy vászonzacskó, több kicsire is szükség van, sőt, dobozok is kellenek, ha például műanyagmentesen szeretném megoldani a húsvásárlást.  

A befőttes üveg mindenre jó

Maradék főtt ételt is mindig befőttes üvegekben teszek el, amikor csak lehet, és ha bármilyen ételt csomagolok, azt is saját dobozban viszem magammal.  

mu_anyagmentes2.jpg

Szevasz folpack!

A fólia szintén műanyag, nem újrahasznosítható, így ennek a használatát is el kellene lassan felejteni. Helyette mindent jól zárható, akárhányszor újrahasználható dobozba vagy üvegbe teszek, de lehet már kapni olyan szalvétákat, amelyeket sokszor újra lehet használni, ezek is jók lehetnek szendvics csomagolásra.

Étteremben: köszi, nem kérek 

Ha megszokod, hogy kicsit furán néznek rád, egy idő után nem is olyan nehéz mindig visszautasítani a műanyag evőeszközt, poharat, szívószálat az éttermekben, büfékben és kávézókban sem. A legtöbb esetben megoldható nélkülük az élet, csak meg kell próbálni. Iszonyú menő dolog lett az eco bögre, amiből nagyon szépeket lehet kapni, így a kávézókban sem kell már eldobható poharat kérni, ha sietünk.

 Fotók: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9414358205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása