Az ételfotók legfurcsább trükkjei: a belül nyers pecsenyétől a vajból készült fagyiig

Fénylik?

Koncz Andrea 2018. szeptember 11.

A reklámok és magazinfotók világában nem minden az, aminek látszik, és igaz ez a nyálcsorgatóan fényképezett ételekre és italokra is. 

shutterstock_127102304.jpg

Manapság élesen kettéválik, milyen trükköket tartanak elfogadhatónak a megrendelők, ha ételek vagy italok fotózásáról, filmezéséről van szó. Egyre több cég ragaszkodik ahhoz, hogy a képeken valóban a realisztikus terméke szerepeljen, mert nem szeretne csalódást okozni a vásárlóknak. És egyre több rendező ragaszkodik ahhoz, hogy a filmjében feltűnő ételek valóban ehetőek legyenek, mi több, ne nézzenek ki túlságosan tökéletesen, mert az cseppet sem életszagú - derül ki a Mental Floss összeállításából.

Ha egy fotózáson vagy, soha, de soha ne harapj bele semmibe, mielőtt meg nem kérdezted, hogy biztosan ehető-e!

Ám még mindig szép számmal vannak olyan megrendelők, akiknek semmi nem számít, kizárólag a tökéletesnél is tökéletesebb látvány - ők veszik igénybe azokat a trükköket, amikről Steve Giralt fotós, Emma Feigenbaum ételstylist és Paola Andrea prop stylist beszélt a Business Insidernek. A szakma trükkjeinek száma persze szinte végtelen, így most a legviccesebb fogások közül válogattunk.

1. Jégkrém? Vagy porcukor és fagyott vaj!

A valódi jégkrém a fotósok rémálma: rögtön olvadni kezd, és oda a szépsége. Az őszinte hozzáállás kedvelői megpróbálják a folyamatot úgy lassítani, hogy az előre kiporciózott adagokat tállal, kanállal, tálcával, mindennel együtt egy éjszakára -18 fokon hűtik, és cserélgetik a szereplőket, ahogy az aktuális olvadni kezd. 

shutterstock_776229907.jpg

Fagyi vagy vaj? Ki tudja?

De ennél lényegesen egyszerűbb, ha a fagyi helyett gombócozott, megszínezett, lefagyasztott vajgolyókat forgatnak színezett porcukorba - így ha olyan fotót, hirdetést látsz, ahol nem a jégkrém a főszereplő, a képen nagy valószínűséggel nem is fagyit látsz majd, hanem vajat. Kidekorálva.

2. Az olvadt sajt inkább megfőtt sajt

Azt a tökéletesre olvadt sajtszeletet, ami olyan ínycsiklandón olvad le a fotogén hamburger húspogácsájáról, nagy valószínűséggel sohasem grillezték, és egyáltalán nem a forró hús tetején olvadt olyan szépre - hanem forró vízbe mártották pár másodpercre, amíg épp a megfelelő mértékben nyúlt meg, majd így helyezték el a képen. Nyami!

3. A jeges ital szinte soha nem hideg

Jó eséllyel hiába látsz ilyesmit, mert a deres oldalú pohár, a jégkockák, minden kamu. A jégkockát speciális átlátszó műanyag kellékek helyettesítik, amik soha nem fognak megolvadni a lámpák alatt sem, a pohár oldalát ékesítő dér pedig glicerinből készült. 

shutterstock_127102304.jpg

4. A szaftos hús valójában olajos

A tökéletesen kinéző steak a valóságban simán lehet akár száraz és rágós is, mert némi ügyesen rákent étolaj után úgyis úgy fog kinézni, mint a világ legszaftosabb hússzelete. Haladó szint, ha fotózás előtt az egész húst az olajba áztatják, így még élettelibb benyomást kelt.

5. Belül nyers, kívül színezett-pirított

A tökéletes egybesült madár titka egyszerű, ha a trükkökben utazó ételfotósokat kérdezzük: némi papírtörlő, amivel jó alaposan kitömik a gyakorlatilag nyers madarat, hogy megfelelő formája legyen. Kívülről pedig mártás, ételszínezék és víz megfelelő keverékével színezik, végül pedig konyhai fáklyával pirítják meg a bőrt, hogy elérje a megfelelő piros-arany árnyalatot. Ha nem csillog eléggé, kis olaj mindig megoldja a gondot.

shutterstock_737627596.jpg

6. Az olvasztott csoki simán lehet folyékony mosószerből

Az olvasztott csoki rém macerás: ahogy hűl, megköt, aztán megint olvasztani kell, esetleg oda is ég. Ennél néha egyszerűbb folyékony mosószeres, boraxos, ételszínezékes keveréket használni - csillog is, folyik is, és nem köt meg négy perc alatt. Igen, ez az, aminek a készítésével a gyerekek is állandóan próbálkoznak, amikor slime-ot csinálnak otthon.

7. A szendvicsek össze vannak tűzve, a tekercsek meg pillanatragasztózva

Amikor sehogy nem hajlandó úgy görbülni az  torilla-lap, ahogyan szeretnénk, a pillanatragasztó mindig kéznél van, így nem megy el húsz perc azzal,  hogy megpróbáljuk létrehozni a tökéletes tekercset. A szép magasra tornyozott szendvicsek pedig jó eséllyel nem maguktól állnak olyan peckesen, hanem a rétegek között stratégiai pontokon elhelyezett fogpiszkálók miatt.

8. A palacsintatorony közepén kartonpapír van, a tetején meg impregnálóspray

Miért van az, hogy a képeken mindig jobban mutat az a kupac egymásra halmozott palacsinta, mint a mi konyhánkban? Hát azért, mert a rétegek között, ha belevágunk, jó eséllyel találunk némi statikai szerepet betöltő kartonpapírt is.

shutterstock_791630443.jpg

Nem lenne jó, ha a felső palacsinta beszívná a juharszirupot!

De az sem véletlen, hogy a sokrétegű torony szélén olyan festői módon omlik le körbe a juharszirup: ha a felsőt lefújjuk textilek impregnálására szolgáló sprével, nem szívja be a juharszirupot, így sokkal szebben fog alábukni az oldalára a ráöntött bevonat.

9. A kávéhab lehet szappalból is

A fényképek tökéletesen rétegzett kávéi sem mindig a baristák végtelen tudását tükrözik, a hab gyakran aprólékos gondossággal épül fel szappalhabból, amit szakértő módon fújnak megfelelően tartóssá.

10. A terméstől roskadozó fára talán csak felkötötték a gyümölcsöket

"Egyszer hajnali négykor mentünk ki egy farmra citrusokat fotózni, amikor szembesültünk azzal, hogy a fákon egyszerűen nincs elég gyümölcs ahhoz, hogy elég mutatós képeket készíthessünk. Így aztán tűvel és cérnával magam varrtam fel egy nagy rakás narancsot az ágakra, míg úgy nem nézett ki, mintha a fa roskadozna a terméstől" - vallotta be Mariana Velasquez ételstylist. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2014219559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása