Ha a királynő befejezte az evést, mindenkinek le kell tenni a villát - királyi asztali szokások

Reméljük, nem siet

Koncz Andrea 2018. szeptember 4.

A királyi családban az evésre is számtalan szigorú szabály vonatkozik, nem csak arra, mit ehetnek, hanem arra is, hogyan, mikor, kivel falatozhatnak. Sőt, a szokások állítólag még attól függően is változnak, hogy éppen melyik rezidencián van a család, Skóciában például sokkal lazább az élet, mint a Buckingham palotában.

Ha Skóciában vannak, az egész család sokkal inkább elengedi magát. A királynő gyakran hatalmasakat sétál szeretett corgie-kutyáival, és ha valami dolga akad, beül a Land Roverbe, és elintézi. Ezek Londonban elképzelhetetlenek lennének - vallja a családot közelről ismerő Darren McGrady, aki 11 éven keresztül volt a család privát szakácsa. Igaz, ez nem mostanában volt, ám úgy látszik, nem lehet túl hamar elkezdeni fecsegni, a szolgálatot 1993-ban befejező McGrady ugyanis csak az utóbbi egy-két évben kezdett el infókat csepegtetni.

gettyimages-876813480.jpg

Arról már írtunk, hogy a királyi család étkezésére milyen szigorú szabályok vonatkoznak, amikor arról van szó, mit nem ehetnek meg. De itt nincs vége a megkötéseknek, ugyanis számtalan formális kötelezettség vonatkozik az evésre, amelyek legnagyobb részét még szűk családi körben is szigorúan betartják.

1. Mindig nagyon elegánsan kell vacsorázni

A királyi család a közös vacsorát akkor is elegáns eseményként kezeli, ha nincs jelen külsős vendég: mindenki csodásan felöltözve jelenik meg, úgy néz ki a család, mint egy jelenet a Downton Abbey-ből - állítja a személyzet. 

2. Senki nem eszik, amíg a királynő el nem kezdi, és mindenki befejezi, ha ő végzett

Megoszlanak a források a tekintetben, hogy ezt a szigorúságot csak a hivatalos eseményeken tartják-e vagy a hétköznapi étkezések során is, olvasni ezt is, azt is. A sajtónyilvános, tehát jól dokumentált lakomák forgatókönyve mindenesetre nagyon is szigorú, és a fő szabály az, hogy mindenki azt csinálja, amit a királynő. Ha ő leül, akkor leülnek. Ha feláll, akkor felállnak. Ha enni kezd, akkor lehet enni, ha befejezte, akkor vége az evésnek. 

Szigorú forgatókönyve van annak, hogy melyik fogás alatt melyik oldalán lévőkkel társalog: az első fogás alatt mindig a jobbján ülő vendéghez - a tiszteletvendéghez - szól, a második fogás alatt pedig a bal oldali szomszédjával társalog. És természetesen nem szabad őt megszólítani, ha ő nem szól a vendéghez, ezzel égett be például annak idején a Forma 1-es pilóta Lewis Hamilton, aki kéretlenül társalgást kezdeményezett - a brit bulvárlapok legnagyobb felhördülésére.

A formális vacsorákon jelenlévő hölgyvendégek a beszélgetőpartnerek kiválasztásakor a királynőt követik, vagyis először jobbra, aztán balra trécselnek. 

gettyimages-929366320.jpg

3. Mindenki nagyon helyesen táplálkozik. És a mindenkiben az állataik is benne vannak

A királynőt két dolog érdekli: a kutyái és a lovak - az étkezés, a konyhafelszerelés, a menütervezés csupán a túléléshez szükséges kényelmetlenségek - állítják a palota dolgozói. Ha egyedül vacsorázik, nem is kér soha mást, mint egy kis grillezett vagy párolt halat zöldségkörettel és egy kis adag salátával.

Az viszont, hogy amit esznek legyen egészséges, nagyon is komolyan veszi, és ráadásul nem csak a család tagjaira terjeszti ki, hanem a család állataira is. Owen Hodgson, egy másik korábbi szakács arról mesélt, hogy volt, hogy nyúl- és csirkehúsból kellett terrine-t főznie - a kutyáknak.

McDarren pedig karrierje kezdetén többek között a királynő lovainak meghámozott répák tökéletességéért is felelt: ő volt felelős azért, hogy mindenki számára világos legyen, hogy a répák nem lehetnek túl rövidek kockáztatva ezzel egy lóharapást a királynői ujjakon - mert ha ilyen csúfság megesne, azért kizárólag a szakácsot terhelné a felelősség. 

4. Ha az asztalon van a ridikül, max 5 perced van befejezni az evés-ivást

Ha egy formális eseményen - kotta szerint jobbra vagy balra társalogva - azt látjuk, hogy a királynő ridikülje az asztalon van, akkor jobb ha tudjuk, ez egy jel, ami azt jelenti, hogy a királynő szeretné a programot 5 percen belül befejezni, szóval jobban tesszük, ha még felhörpintjük, ami a pohárban van, mert várhatóan nincs sok hátra a mulatságból. Ha viszont azt látjuk, hogy a királynő táskája mellette a földön van, az szintén üzenet: a királynő nem élvezi az éppen folyó beszélgetést, és így kér segítséget a titokban lesben álló személyzettől, hogy mentsék ki. Ha tehát éppen veled beszélget, és a földre tette a táskát, villámgyorsan keress valami érdekesebb témát, mert őfelsége nem cicózik.

gettyimages-523200944.jpg

5. Károlynak mindene a bio-termelés, Fülöp herceg viszont szeret ételt cserélni a személyzettel

Minden egyes családtagnak megvannak a maga kis apró szokásai, kedvencei, és ellenérzései - ahogy bármelyikünknek. Károly herceg például már azelőtt feltalálta a biót, hogy az divatba jött volna, Fülöp herceg viszont az egész teljes hülyeségnek tartja, amivel nem kell foglalkozni. Erzsébet férje viszont arról híres, hogy kedveli az egyszerű, tartalmas, hétköznapi kajákat. Annyira, hogy a személyzet elmondása szerint rendszeresen járőrözik egyet a konyhában, ahol megnézi, mi készül, és figyelő tekintete alól a személyzeti menü sem menekülhet. És ha olyat lát, ami kedvére való, akkor teketória nélkül megkérdezi, kaphatna-e inkább a másikból, és nem a család részére tervezett menüből.

6. Egy koronahercegnek sem élet az élet Happy Meal nélkül

Bár a királyi család tagjainak kötelező egészségesen étkezni, azért a gyerekek ott is csak gyerekek. Diana például rendszeresen - ha nem is túl gyakran - beadta a derekát, és elvitte a gyerek Vilmost és Harry-t a mekibe, ahol a fiúk, rendes gyerek módjára természetesen az ajándékkal együtt érkező gyerekmenüt választották. A műanyag játékok éppen olyan ellenállhatatlanok nekik is, mint a világ összes többi gyereke számára - állítják a személyzet tagjai. 

7. A királynő mindig késsel-villával eszi a banánt

A királynő stílusa nem alkuképes, és bizonyos dolgok egyszerűen nem férnek bele. Ilyen például a banánhámozás, amit kizárólag evőeszközökkel hajlandó megtenni: először levágja a végét, azután végighasítja a héját hosszában, és ezt követően vágja falatnyi darabokra a gyümölcs húsát - amit aztán természetesen villával fogyaszt el. Nem is jelent meg róla banánmajszolós lesifotó, soha.

8. Károly 4 perces tojásainak TÖKÉLETESNEK kell lenni

Károly nem egy válogatós evő, azonban egy dologra rendkívül kényes: ha tojást uzsonnázik, annak pontosan 4 percig kell főnie. Ez nem hangzik annyira bonyolultnak, de a konyhai személyzet számára mégis komoly stresszforrást jelent: Mervyn Wycherley, a herceg korábbi személyi szakácsa elmondta, a biztonsági személyben titokban jelzett számára, amikor a herceg hazaindult teázni, hogy biztosan tökéletesen tudják időzíteni a 4 perces tojást, amelynek természetesen kihűlnie sem szabadott túlságosan tálalás előtt. Volt, hogy 3 fazékban forraltam vizet egyszerre - a biztonság kedvéért - nyilatkozta Wycherley.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2614178337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása