Soha többé ne dobd ki a banán héját, soroljuk mi mindenre jó

A majmok okosak

Koncz Andrea 2018. augusztus 27.

A világ legnagyobb részén régóta tudnak valamit, amit a nyugati ember még csak most kezd kapiskálni: a banán héja nem szemét. Sőt, kapaszkodj meg! Ehető és egészséges. De ha nem eszed meg, akkor se dobd el, mert sok minden másra is alkalmas!

1.  Megszünteti a viszketést, ha megcsípett valami

Amilyen bosszantó tud lenni egy irgalmatlanul viszkető szúnyogcsípés, olyan megkönnyebbülést hoz, ha bedörzsöljük a banánhéj belső, rostos oldalával.

2. Fehéríti a fogaidat

Ha két héten keresztül, naponta 2 percen át dörzsölgetjük a fogainkat a banán belső héjával fogmosás előtt, akkor nem csak világosabbak lesznek, hanem mindezt ráadásul a zománc károsítása nélkül érhetjük el - állítólag. A világ fogorvosi szöveteségek egyelőre nem vették fel a banán héját a bizonyítottan hatékony fehérítési eszközök közé, azt viszont már közölték, hogy sokkal biztonságosabb ezzel próbálkozni, mint a sokak által szintén javasolt citrommal, naranccsal, vagy eperrel - amelyek mind erősen savasak, és emiatt árthatnak a fogzománcnak.

shutterstock_174307997.jpg

3. Ránctalanít

A banán héjában található antioxidánsok állítólag csodásan ránctalanítanak is, amihez mindössze egy fél órácskára van szükség: át kell törölni a tiszta arcunkat a banánhéj belsejével, fél órán át így hagyni, majd alaposan lemosni.

4.  Segíthet a szemölcsökön

Hasonlóan a vérehulló fecskefűhöz, a banán héja is alkalmas lehet szemölcsök eltávolítására. Ehhez barnára vagy feketére öregedett héjra van szükség, amiből egy szemölcsnyi méretű darabot kell éjszakára a kinövés fölé ragasztani. A hatása állítólag 2-3 hét alatt jelentkezik. 

Használhatod a háztartásban

Ha nem szeretnéd magadra kenni, és végképp nem vagy meggyőzve arról, hogy meg kéne ennünk a banán héját, akkor sincs semmi veszve, ugyanis a háztartásban is jól jön.

1. Hasznos tápanyag a növényeidnek

Ha van banánhéjad, meg egy nagy fedeles üveged, áztasd be a banánhéjat egy éjszakára. Másnap hígítsd fel a banános vizet további öt rész csapvízzel, és locsolj ezzel a keverékkel - máris remek tápoldatot készítettél a növényeid számára. Állítólag a paradicsomok különösen rajonganak a banánért - annyira, hogy akár már a palántázásnál érdemes egyet a földjébe ásni, amiből tápanyagokat szerezhet egész szezonban.

2. Gazdagítja a komposztot

A banán héja gyorsan lebomlik, és egy csomó hasznos tápanyaggal járul hozzá a komposztodhoz - amit különösen zöldségek és virágágyások táplálására tesz alkalmassá. 

3. Fényesíthetsz vele bőrcipőt!

A banánhéj belső, szöszös oldalával töröld át a bőrcipőt vagy övet, majd ha alaposan megdolgoztad vele, fényesítsd ki egy puha ronggyal, míg csillogni kezd. 

 

Most pedig jöjjön, mi mindenre számíthatsz, ha képes vagy rávenni magad a héj (vagy legalább a belső részének) megevésére

 

A banán héját evés előtt mindenképpen NAGYON alaposan mosd meg, mivel bőségesen lehetnek rajta növényvédőszer-maradványok! A legkönnyebben a tippek szerint úgy lehet megszokni, ha először kevés vízben tíz percig forralva főzzük, majd után hozzáturmixoljuk más gyümölcsökhöz, vagy apróra vágva egyéb ételekhez.

1. Rendbe rakja az emésztést

A banán héja csupa rost, egyetlen közepes méretű példány elmajszolása már jelentősen segíthet, hogy elegendő rostot együnk, ami viszont abban segít, hogy rendszeressé váljon minden folyamat, amivel küzdeni szoktunk. Ha nem tudod magad rávenni a banánhéj-evésre (amit teljesen megértek), állítólag az is segít, hogyha egy kiskanállal kikapirgáljuk a belső, fehér oldalt, és azt esszük meg - akár müzlibe keverve is,

2. Segít jobban aludni!

A banánban bőségesen van triptofán, egy alapvető fontosságú aminosav, ami hozzájárul a szerotonin és a melatonin termelődéséhez - ezáltal pedig közvetve ahhoz, hogy jobban tudjunk aludni. A banán, a banánhéj belső része, sőt, állítólag a banántea is segíthet ebben.

3. Jobb kedved lesz tőle!

És nem csak azért, mert jobban aludtál. A már említett triptofán által termelődő szerotonin, és a banánban található magnézium egyszerre gyakorol jótékony hatást az agyra, és segít abban, hogy nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lehessünk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr414173793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása