Azt hiszem, a "sors fintora" kifejezést arra a helyzetre találták ki, amikor augusztus 20-án, az új kenyér ünnepén ott áll a család egy falat kenyér nélkül, mert elfelejtettük, hogy nem lesznek nyitva a boltok. Az a helyzet, hogy én ebbe a vis majorba minden évben beleszaladok, ezért, ha máskor nem, hát ekkor aztán kimaxolom a nemzeti ünnepet, és méltón megemlékezem: egy fehér, és egy barna kenyér sütésével.
A kenyérsütéstől nem kell félni, a kenyér ugyanis, definíció szerint a legegyszerűbb sütemény. Négy összetevőből áll: lisztből, sóból, élesztőből és vízből. Ennyi. Az eljárás is eléggé egyszerű, nyilván, ha az ember kényszerből süt kenyeret, akkor nem készül rá, tehát sima lisztet, és instant szárított élesztőt használ. Nyugalom, működik. Egyszerűen beszórom egy tálba a szárazakat, majd a vizet fokozatosan hozzácsorgatva bedagasztom a tésztát. Kézzel.
Ez után letakarva, meleg helyen (jaj, hol is találjunk ilyet nyáron? Ja, bárhol) megkelesztem, de alaposan, különben sülés közben hajlamos kirepedni, majd forró formába teszem, és megsütöm. A kenyérsütés kétségtelenül nem egy agysebészet.
Más megoldás is létezik
Persze, van sokkal egyszerűbb, és kevesebb munkát igénylő módszer is, amit itt mutattunk be (videóval). Ez tényleg szuper, csak ahhoz legalább 6 órával korábban tudatosodnia kell bennünk, hogy jé, elfogyott a kenyér, és nincsenek nyitva a boltok. Amit pedig most mutatunk, az az egy órás verzió, plusz sütés. A munka vele kb. 10 perc.
Ennél egyszerűbb és gyorsabb már tényleg csak az lehet, ha nekiugrasz a házi tortilla lap gyártásnak, ami egyébként szerintem szintén nagyon derék és jó megoldás. A receptet itt írtuk meg.