A főzés nélkül készíthető levesek hatalmas népszerűségnek örvendenek nyáron. Az ajo blanco egy andalúz fokhagymaleves, de ahogy elnézem az éghajlatváltozást, hamarosan nálunk is el fog terjedni. A nevét a fokhagymáról és a fehérségéről kapta, csak turmixolni kell, és nagyon finom.
A fokhagymán, mandulán és szikkadt kenyérbélen kívül szinte már csak az elmaradhatatlan olívaolaj kell bele, na meg egy kis víz, és már kész is a hideg leves. A tetejére pedig szőlőszemeket tesznek tálaláskor, aminek most már itt a szezonja.
A szőlő édessége ügyesen ellensúlyozza a fokhagyma harsányságát, és kiegészíti a mandula lágyságát - jól kitalált ízkompozíció ez. Úgyhogy, tényleg itt az ideje, hogy meghonosodjon nálunk is ez a leves. Kezdjük magunkon!
Bármilyen idénygyümölccsel jó
Természetesen más gyümölcsökkel is működik, szezontól függően tehetünk rá tálaláskor bármit. Most aztán tényleg nem kell ezen sokat gondolkozni, csak ki kell menni a piacra, és rá kell bökni a leggusztusosabbra.
Fotó: Shutterstock