Ahogy a profik csinálják: a tükörsima tortaborítás titka kezdőknek

Nem deszkán: sütőpapíron, nem lisztezve: porcukrozva

Belsőolga 2018. július 22.

A tortasütés manapság hobbinak számít, ami nem véletlen: jobb, mint bármilyen kézműves alkotás. Igaz, a végeredmény nem túl maradandó, de legalább ehetünk egy jót, az is valami, sőt. Aki szeret ilyesmivel foglalkozni, de legalább évente kétszer, a szerettei szülinapjára saját készítésű tortával rukkol elő, az előbb-utóbb eljut odáig, hogy mekkora buli lenne egy marcipánnal borított torta. De hogy kell csinálni?

A marcipán szuper dolog, remekül alakítható, jobb, mint a gyurma (vagy a slime), kézre áll, és ráadásul még finom is. Egy marcipánnal borított torta pedig maga a menőség. Csak hát, ha az ember ilyesmibe fog, könnyen úgy jár, mint az önbizalom túltengéses háziasszony, aki buktát már szuperül tud sütni, úgyhogy biztos a rétestészta is menni fog, elő a tízszemélyes étkezőasztalt!

Szóval, pár dolgot azért nem árt tudni, ha azt szeretnénk, hogy jól sikerüljön a marcipán borítás. Nem fogunk úgy tenni, mintha képzett cukrászok lennénk, de a felhasználói tapasztalatainkat (ilyenünk viszont bőven van), megosztjuk.

0. Vegyél nyújtható avagy burkolómarcipánt, ne evésre valót!

Marcipánból is többféle létezik, ezek között a mandulatartalom a fő különbség. Nem mindegyik egyformán alkalmas torták beburkolására. A szépen nyújtható, nem töredező marcipánmasszák mandulatartalma alacsonyabb, általában 1 rész mandula és 3 rész porcukor körüli, ezért szokták 1:3 marcipánmasszának is nevezni. Házilag sajnos nem tudjuk előállítani, mert ahhoz. hogy tökéletes tortabevonat legyen belőle, annyira simára kellene kidolgozni, amire egy átlagos otthoni konyha nem alkalmas.

marcipanos_torta.jpg

Fotó: Shutterstock

1. Dolgozz szobahőmérsékletű masszával!

A hűtőhideg massza törik, morzsálódik, minden galádságot csinál, csak nem simul. Nyújtás előtt mindenképpen várd meg, amíg szobahőmérsékletűvé, egyben kezes báránnyá válik a masszád. Mármint ha eddig a hűtőben tartottad volna.

2. Felejtsd el a deszkát!

A marcipánt nem deszkán nyújtjuk, de még csak nem is szilikonos nyújtólapon, és nem is fólián. A tuti megoldás: a szilikonos sütőpapír. Ez egy tapadásmentes felület, habár a marcipán be fogja bizonyítani, hogy még ahhoz is hozzá tud tapadni, ezért minden más megoldás (különösen a deszka) eleve kudarc.

A fóliával az a baj, hogy könnyen gyűrődik, és nem szeretnéd, ha a tortád tele lenne gyűrődés nyomokkal. Marcipán nyújtáshoz tehát alap felszerelés a szilikonos sütőpapír, ami úgy fog viselkedni, mint egy matrica papírja, szuperül lehúzható a kinyújtott marcipánlapról.

3. Ne lisztezz!

A tapadást nyújtáskor hagyományosan lisztezéssel szoktuk megakadályozni. Na most, ennek a marcipánnál semmi értelme, mivel a marcipán nem tartalmaz lisztet, és nincs is ott semmi helye. Ha már mindenképpen valami fehér port akarsz használni, próbálkozz porcukorral, de csak a tetején, és egyenletesen szitálva, hogy a sodrófád ne ragadjon a marcipánba. Alul mindegy, a sütőpapírt úgyis le tudod húzni róla végül.

4. Lődd be a méretet!

Nem szégyen lemérni a tortádat, és felvázolni a sütőpapírra a megfelelő kiterített rajzot. Ne felejtsd el nyújtáskor, hogy az oldalakra is kell marcipánt hagynod, meg még egy picit, hogy biztosra menj. Sokkal jobb pár millimétert, vagy akár centit is levágni, mint hogy ronda legyen a torta lába. Habár utólag eltakarhatod egy marcipán szalaggal, ez a jó a szabad alkotásban.

marcipanostorta.jpg

Fotó: Shutterstock

5. Simítsd el alatta a krémet., ami ne legyen tejszínes!

Fájdalmas igazság, hogy a marcipán nem fogja elsimítani a torta egyenetlenségeit, hanem hűen követni fogja azokat. Vagyis, ha a krémed hepehupás volt, a marcipánnal borított tortád is az lesz. Fontos a jó alap! És az is, hogy semmiképpen ne kenj tejszínes (mascapronés, stb) krémet a marcipánburkolat alá, mert az fel fogja oldani. A marcipán alá sajnos a vajas krémek kellenek. 

6. A körforma mindig nehéz (habár a többi is), hívj egy kuktát!

Habár a marcipán nagyon jól le tud követni bármilyen formát (ld. fent), azért vannak határai. Egy sima kört elég nehéz a henger alakú torta palástjára ráegyengetni úgy, hogy ne legyen ráncos, de nem is lehetetlen. Minden esetre, ha van a közelben még két kéz, aki segíteni tud a marcipán borítás felhelyezésekor, akkor ne szégyellj kérni. Jól fog jönni, ha valaki itt-ott megtartja a masszát, amíg te a másik oldalon egyengeted.

Jó szórakozást, és ne feledd, senki nem vár tőled cukrász szépségű tortát, te se várj magadtól elsőre. Viszont mindent be lehet gyakorolni!

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr914102559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása