Nem kimondottan gyorsan elkészíthető, cserében viszont egyszerű, mégis kifinomult és nagyszerű édesség a crème caramel. És ahogy elnézzük ezt az idei nyarat, nemcsak belefér, de egyenesen szükségünk van rá, hogy bekapcsoljuk a sütőt, és amíg a lakás ablakán kinézve az esőt bámuljuk, a sütő ablakán benézve viszont a crème caramelünk látványával vigasztalódjunk.
Tej, cukor, tojás - és már véget is ért a crème caramel hozzávalóinak a listája. Ennyi kell hozzá, meg néhány kis felfújt forma, amiben megsütjük a folyadékot, hogy könnyű, remegős pudingfélévé álljon össze, amit körülölel a folyékony karamell.
Először a karamellt kell elkészíteni, ami nem egy ördöngösség, de azért pár dologra nem árt odafigyelni. Az egyik, hogy a serpenyő, amiben karamellizáljuk a cukrot, ne legyen vastag falú, hogy amikor úgy érezzük, célba ért a cukor, már ne forrósítsa tovább az edény alja, nehogy megégjen.
Türelem
A másik pedig, hogy egyáltalán nem kell kevergetni. Elég, ha a vízbe nagyjából egyenletesen beleszórjuk a cukrot, és csak várunk, várunk, és figyelünk. Így lesz jó csomómentes és homogén a karamell. Ezt öntjük az edények aljába, majd erre jön a tojásos tejkrém, amit összesütünk-gőzölünk a sütőben. Azután csak várunk és várunk, míg a végén megkapjuk a jól megérdemelt édességünket. A türelem próbája, de megéri.
Fotó: Shutterstock