Négy finom és frissítő ital a kánikulára - készítsd el otthon, fillérekért

Mindig legyen otthon jég és citrom!

Belsőolga 2018. július 4.

Ahogy fokozódik a kánikula, elméletben úgy kellene fokozódnia a napi folyadékbevitelnek is. Csakhogy egy idő után már a könyökünkön jön ki a limonádé és a hideg szóda, rozéfröccsöt viszont sajnos nem ihatunk egész nap, habár igény, az lenne rá kétségtelenül.

Kigondoltunk ezért néhány italt, amit viszonylag könnyű elkészíteni, túlmutat a málnaszörp-alkoholmentes citromos sör-jeges szóda háromszögön, a költségük pedig valahol a "semmi" és a "viccesen olcsó" kategória között mozog. Ja, és persze mind alkoholmentes, legalább is ezúttal.

Plusz egy jó tanács: nyáron mindig tarts otthon jeget és citromot, jól fognak jönni!

hideg_ital.jpg

Fotó: Shutterstock

Fűszeres limonádé

Ahogy szörpöt, úgy limonádét is készíthetünk bármilyen fűszerből, amihez csak hozzájutunk. Használhatsz mentaleveleket, levendulavirágot, bazsalikomot, citromfüvet, és bármi más illatos füvet, amit találsz. A lényeg, hogy mindig jó előre áztassuk be a fűszert a vízbe, amiből később italt készítünk, hogy legyen ideje kiadni a zamatát.

Ha például tudjuk (miért is ne tudnánk), hogy délután ejtőznénk egyet egy pohár finom, hideg, fűszeres limonádé mellett, akkor reggel megtölthetünk egy kancsót vízzel, és az ízesítővel együtt beállíthatjuk a hűtőszekrénybe - rögtön két legyen ütöttünk egy csapásra, mivel így fogyasztásig jól le is hűl.

Kitöltés előtt pedig csak annyi a dolgod, hogy a fűszeres vízbe cukrot (mézet) és citromot keverj, és máris kész a fűszeres limonádé.

Gyümölcsös szóda

A nagy kánikulásban fontos, hogy a kiizzadt ásványi sókat is pótoljuk, ezeknek pedig a gyümölcsök az ideális hordozói. Turmixoljunk össze bármilyen idénygyümölcsöt, dinnyét, barackot, sárgabarackot, málnát, vagy ami éppen a kezünk ügyébe kerül, és töltsük fel hideg szódával / szénsavas ásványvízzel. A cukort ebből az italból nyugodtan ki is hagyhatod, éppen elég íze lesz anélkül is. Megfigyelted már, hogy a cukortól csak még szomjasabb leszel?

uborkas_viz.jpg

Fotó: Shutterstock

Citromos-uborkás víz

Én a magam részéről egyértelműen a cukormentes italok híve vagyok ezért iszom mindig inkább rozéfröccsöt a kánikulában, tapasztalatom szerint nincs is frissítőbb és egyszerűbb ital, mint egy kancsó hideg víz, amiben jó sok (kezeletlen) citrom- és uborkakarika úszkál. Ha leittuk róla a vizet, néhányszor újra fel lehet tölteni, persze véges a felhasználhatósága, egy napnál tovább én a hűtőben sem hagynám állni. Próbáld ki, egészen biztosan jól fog esni, és még a fölösleges kalóriák, meg a fogaid miatt sem kell aggódnod.

Házi jeges tea

Miért is zárnánk minden egyes liter teát PET palackba, amikor otthon, környezetszennyezés nélkül is simán elő tudjuk állítani a jeges teát, gyakorlatilag bármekkora mennyiségben, és fillérekért? Ehhez is csak egy kis előre gondolkodásra van szükség: a felkeléskor elkészített tea munkába indulásig éppen lehűl annyira, hogy beállíthasd a hűtőszekrénybe, és mire hazaérsz, ott vár az adalékanyagoktól mentes, éppen a te ízlésed szerint elkészített icetea. Spóroltál is, finom italod is van, és még a környezetet is megóvtad, szuper vagy!

Kísérletezz bátran, tulajdonképpen ha van egy kancsó hideg vized, vagy szódád, esetleg jégkockád is, már nyert ügyed van, mert bármit beledobhatsz, vagy összeturmixolhatsz vele. Csak ereszd el a fantáziád!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr3514047124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása