Dolgok, amiket a brit királyi család tagjai sohasem ehetnek - szegények...

Fokhagymás? Felejtsd el!

Koncz Andrea 2018. június 26.

Az angol királyi család élete nem csak móka és kacagás. Sok csodás dolog történik velük, meg jó néhány nem annyira csodás. Soha nem adhatnak autogrammot, soha nem ihatnak csapvizet külföldön, nem készíthetnek vicces képeket magukról, és nem ehetnek akármit. Mármint van egy csomó étel, amit egyáltalán nem ehetnek. Soha.

shutterstock_662891203.jpg

Nem ehetnek rákot, sem kagylót

Sem pici koktélrákot, sem nagyobbacska garnélát, sem hatalmas homárt, el kell felejteniük a fehérboros-tejszínes feketekagylót, és persze az osztrigát vagy a szentjakabot is - hiába futná rá, hiába szeretnék, sajnos tilos. A tilalom oka az, hogy a kagyló és a rákhús az ételmérgezések egyik leggyakoribb oka - márpedig a királyi család tagjai szinte állandóan egyik hivatalos programról a másikra sietnek, ez a sűrű időbeosztás pedig nem borulhat fel egy hirtelen jött gyomormérgezés miatt. 

Arról nem szól a fáma, hogy mi történik akkor, ha néha-néha magánemberként indulnak vakációzni valamilyen mediterrán célpontra, ott talán egy álló hétig mást sem esznek. A rossz nyelvek szerint egyébként a királyi család nem minden tagja szófogadó, míg II. Erzsébet az utolsó betűig betartja az étkezési szabályokat, Károly állítólag rendszeresen csal, és igenis eszik rákot, amikor senki nem látja. 

Nem ihatnak csapvizet külföldön, sehol

Oké, mindenki hallotta már, hogy vannak országok, ahol nem biztonságos meginni a vezetékes vizet, mert esetleg nem megfelelően tiszta, és a benne lévő paraziták és baktériumok a vécéhez szögeznék a királyi méltóságokat a hivatalos programok helyett.

Valószínűleg a diplomáciai bonyodalmakat és a sértődést előzi meg az a szabály, amely szerint a család tagjai semmilyen más országokban nem ihatják meg a csapvizet, így biztosan egyetlen nagykövet sem kényszerül kínos magyarázkodásra, hogy vajon a víz volt-e a hibás abban a kínos betegségben.

Nem ehetnek fokhagymásat szegények

Annyira nem, hogy a fokhagyma totálisan ki van tiltva a Buckingham Palotából. Nem mintha a fentiekhez hasonlóan egészségügyi kockázata lenne - ehhez a szabályhoz maga a királynő ragaszkodik, méghozzá a legszigorúbban. És nem csak rá vonatkozik, hanem a teljes házanépére. 

shutterstock_725227576.jpg

John Higgins, a palota korábbi főszakácsa elmondta, semmilyen étkezésre nem szolgálhatnak fel a család tagjainak érezhetően fokhagymás ételt, sőt, erősen hagymás fogásokat sem. Ennek oka pedig prózai: senkinek nem lehet fokhagyma- vagy hagymaszagú a lehellete, mit is gondolnának róluk a külföldi hatalmasságok, megbecsült látogatók vagy kifinomult vendégek.

Kedves és udvarias dolog ez a királyi család tagjaitól - de elég fájdalmas áldozat, ha belegondolunk.

Nem ehetnek egészségtelen dolgokat

Talán ennek is köszönhető, hogy a királynő és Fülöp herceg egyaránt halhatatlannak tűnik, legalábbis igen sűrű és aktív életet élnek a 92. szülinapjukon túl is, és a jelek szerint ezt igen energikusan teszik. A palotában szinte minden frissen készül a kenyértől a majonézig, a házitésztától a fagylalton át szószokig. A személyzet szerint ez a teljes családra igaz, Károly már az előtt bio volt, hogy egyáltalán feltalálták volna az egész bio hisztériát.

Erzsébet királynő - bár minden lehetősége meglenne rá - nem egy kényes ízlésű ínyenc, háztartásának tagjai úgy jellemzik, hogy azért eszik, hogy éljen, nem pedig azért él, hogy egyen. Ha nincs hivatalos elfoglaltsága, általában vacsorára egy kevés párolt halat vagy vadhúst kér zöldségekkel és salátával.

Annyira nem foglalkoztatják az étkezés divatjai, hogy amikor a palotai szakácsai az iránt érdeklődtek, lecserélhetnék-e a konyha jelentős részben még mindig az 1800-as évekből származó eszközeinek egy részét, a királynő állítólag felháborodva közölte, hogy ha majd feleslegesen költeni való pénze lesz, abból inkább lovakat vásárol majd.

A nagy lakomák kizárólag a hivatalos eseményekre valók - vallja a királynő,  persze lehet, hogy az ő helyében mi is így gondolkoznánk.

Nem főznek maguknak - kivéve Katalint és Vilmost

A királyi család tagjainak hagyományosan rendelkezésére áll egy-egy személyes szakács is, ez alól csak Katalin és Vilmos jelentenek kivételt, akik viszonylag kis háztartást vezetnek, és amikor csak tehetik, maguknak főznek. Ennek egyik oka, hogy Katalin "viszonylag normális családból jön" ahogyan Carolyn Robb, Károly és Diana korábbi személyes séfje fogalmazott, vagyis nem ismeretlen terep számára a konyha, sőt, tud is főzni. 

gettyimages-971090486.jpg

Vilmos pedig a hírek szerint kifejezetten élvezi azt, hogy egyszerűen csak leülnek az asztalhoz, és megeszik, amit főztek - ahogy azt a legtöbb hétköznapi ember teszi. 

Nem szabad pazarolniuk az ételt

Erről Károly a leghíresebb, de az egész családra jellemző a takarékosság. Nem keletkezhetnek maradékok, és nem szabad ételt kidobni - ezért a menüt rendszeresen úgy tervezik meg, hogy az egyik nap a másikra épül, ha tehát ma este báránysült van, akkor holnap a maradékot felhasználják egy pásztorpitéhez. 

A királyi palota szakácsai is olyanok, hogy egyaránt van tehetségük a főzéshez, és az étellel való takarékos bánásmódhoz. Elvégre valóban nem lenne nagyon rokonszenves, ha a lapok arról cikkeznének, hogy a palotában pazarolják az ételt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9414058566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása