A minap megláttam egy érett gyümölcsöktől roskadozó ribizlibokrot. Megkérdeztem a gazdáját, hogy van-e valami terve a terméssel, mert ha nincs, akkor nekem igen, kérem. Meg is kaptam, már csak a gyerekeimet kellett ocsmány vesztegetéssel rávennem, hogy szedjék le a gyümölcsöt. Sikerült, fél óra múlva ott volt a kezemben egy tál finom, friss piros ribizli, kezdődhetett a sütikészítés.
Eredetileg egy hideg sajttortára gondoltam, de mivel pont nem kaptam mascarponét (botrány!), kénytelen voltam csavarni egyet a recepten. Végül tejszínes-túrós ribizlitorta lett belőle, szintén sütés nélkül. És mivel szeretem az élet jó dolgait, különösen a hideg, gyümölcsös tortákat, gondoltam, úgy készítem, hogy én is nyugodtan ehessek belőle: cukor nélkül, teljes kiőrlésű alappal.
Az eredmény minden várakozást felülmúlt. Annak ellenére, hogy a családom szeme láttára tettem bele az eritritet és a teljes kiőrlésű kekszet, úgy falták a sütit, mintha soha ilyen finomat nem ettek volna még.
Ribizli, a híres C-vitamin bomba
Ha egy mód van rá, márpedig miért ne lenne, a saját konyhánkban mi döntünk, a ribizlit érdemes nyersen felhasználni. A C-vitamin tartalma ugyanis rendkívül magas - 100 gramm ribizliben 30-40 mg is található - csakhogy hő hatására sajnos lebomlik. Egy csomó más antioxidáns is van a ribizliben, szóval borzasztóan egészséges gyümölcs. Ha zavarnak a magjai, akkor törd össze például botmixerrel, majd passzírozd át szitán. Gyorsan megvan, a jutalmad pedig a magtalan, savanykás gyümölcspüré.