Fából vaskarika, "málnaszörp" almából és fekete retekből - teszteltek a fogyasztóvédők

Az is kiderült, hogy melyik a jó málnaszörp

Belsőolga 2018. június 6.

Néha neked is olyan érzésed van, hogy annyi málna a világon nem terem, mint amennyi málnaszörp kapható a boltokban? Nos, neked igazad van. De akkor miből készítik a málnaszörpöt?

Az, hogy a kereskedelemben kapható málnaszörp miből van, elég sok mindentől függ. Jó, hát alapból málnából, gondolnánk, de hát ez sem egészen magától értetődő. Sőt, még akkor is nyugodtan gyanakodhatsz, ha rá van írva, hogy hány százalék gyümölcsöt tartalmaz a készítmény. Sokszor ugyanis az a gyümölcs egyáltalán nem málna, hanem például alma - és akkor itt most gondolatban összehasonlítjuk a málna kilónkénti árát az almáéval, és máris értünk mindent.

Szerencsére, (vagy sajnos, attól függ, honnan nézzük), van egy vezérfonal, amit mindig követhetünk: a drága szörp jó, az olcsó szörp rossz. Nagyjából erre a konklúzióra jutott a Tudatos Vásárlók Egyesülete, 27 különböző, kereskedelmi forgalomban kapható málnaszörp vizsgálatakor.

malnaszorp.jpg

Az első három helyen a Papp Lekvár Manufaktúra Natúr málnaszörpje, a Spar Prémium, és a Spar Natur pur málnaszörp végzett, a különböző szempontok szerint folytatott vizsgálatban. Ezeknek a szörpöknek a literenkénti ára 1500-2000 forint között alakul.

A másik végletet azok a termékek jelentették, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. Ezeket hivatalosan nem is lehet málnaszörpnek nevezni, csak málna ízű szörpnek. Ha ilyet láttok, jobb, ha tudjátok, miről van szó. A számok nyelvére lefordítva ez 100 forint körüli literenkénti árat jelent.

De akkor miből van a málnaszörp?

Nos, a két véglet között is elég széles a mezőny. A legtöbb málnaszörp gyümölcstartalma 30-33 százalék között van, ezek literéért 600-800 forintot kell fizetni.

Ugye észrevettétek, hogy gyümölcstartalomról, és nem málnatartalomról beszéltünk? A helyzet ugyanis az, hogy a 27 vizsgált termékből 24 tartalmazott valamilyen arányban más gyümölcsöt, főleg almát. A málnamentes, de málnaízű termékekben általában cukor, aromák és színezékek segítségével érik el a kívánt hatást.

Négy szörp kivételével mindegyik tartalmazott valami természetes színezéket: bodzát, szőlőt vagy fekete retket. Gondolom, az senkit nem lep meg, hogy cukor is bőven van a szörpökben, kivéve azokat, amelyek édesítőszerrel készültek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4514012742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása