6 izgalmas tény, amit nem tudtunk a cseresznyéről. Egyél sokat, okos leszel!

Az agynak is jót tesz!

Koncz Andrea 2018. június 2.

A cseresznye az egyik legfinomabb nyári gyümölcs. Amit nyilvánvalóan úgy lehet a legjobban, legteljesebben kiélvezni, ha az ember tudja az evés módját. Ami pedig: elkezdjük egyesével megtölteni a szánkat a szemekkel. Mindegyikre csak annyira harapunk rá, hogy a magot ki tudjuk köpni. Amikor már annyi kimagozott cseresznye van a szánkban, hogy úgy érezzük, többet már nem tudunk feldolgozni, egyszerre rágjuk szét az egészet. És megőrülünk, mert annyira intenzív, tökéletes, zseniális cseresznyeíz robban szét a szánkban, amire érdemes 11 hónapig várni. 

Na de a cseresznye nem csak finom, hanem baromi egészséges is. Itt van hat érdekes tény, amiért érdemes kihasználni a szezonját:

1. Tele van antioxidánsokkal, ami öregedés és rák ellen is hasznos 

Az oxidánsokról már sokat hallottunk, de mit jelent ez? Egy természetes, ám nem hasznos folyamatot. Az oxidánsok szabadgyököket hoznak létre a sejtekben, olyan instabil állapotokat, amikor a molekulák elektronokat lopnak máshonnan. És ilyenkor a máshonnan is szabadgyök lesz, és így tovább. Szóval a sejt károsodik.

cseresznye.jpg 

Az antioxidánsok ez ellen harcolnak, közvetve pedig olyan betegségek ellen is hasznos lehet a cseresznye, mint a bél-, a tüdő- és a gégerák, az Alzheimer-kór, és az időskori szellemi leépülés. 

Érdemes tudni, hogy a legtöbb antioxidáns a friss cseresznyében van, a fagyasztással csökken a mennyisége, a kompótban meg végképp - de két utóbbi termékben is jelentős. 

2. Nem csak a testnek jó, hanem az agynak is

Nagyon hasznos, hogy a cseresznyében lévő favonoidok - anyagok, amik megvédik a betegségektől, és távol tartják a kártevőket - egyben arra is képesek, hogy megelőzzék agysejtjeink elhalását, sőt, meg is erősítik a neuronok közötti kapcsolatokat. 

Egyikük ráadásul gyulladásgátló hatású is, ami használ a gondolkodásnak, és segíti a memória működését. 

3. Másnaposság ellen is hatásos

Mindenkivel megesik, hogy kicsit keményebbre sikerül a másnap a tervezettnél. Ilyenkor is segít a cseresznye. Nem csak az elvesztett elektrolitok visszapótlásában jeleskedik, gyümölcscukor-tartalma miatt az alkohol bontását is gyorsítja. Így bár továbbra is igaz, hogy a másnaposságot csak az idő gyógyítja, ez az idő egy pár marék cseresznyével lerövidíthető. 

4. Cseresznyével jobban regenerálódunk edzés után

Ha eddig az tartott vissza a rendszeres testmozgástól, hogy edzés után minden tagod fáj és sajog - márpedig nehéz összeszedni az akaraterőt, és levánszorogni a konditerembe, ha az ember még az előző kínzást sem heverte ki. 

Ha viszont rendszeresen eszünk cseresznyét, az több ponton is a segítségünkre siet. Gyulladásgátló hatóanyaga nem csak felgyorsítja az izomrostok regenerálódását, hanem képes már eleve mérsékelni a mikrosérülések mennyiségét. Ez szintén összefügg a már említett antioxidánsokkal, amik miatt több oxigén tud hasznosulni, ez pedig kevesebb izomfájdalmat és merevséget jelent edzés után.

5. Segít a fogyásban

A cseresznye rosttartalma segít abban, hogy hamarabb jóllakottnak érezzük magunkat. Vagyis, bár elég meglepő, de ha étkezés ELŐTT megeszel egy kis tálka cseresznyét, akkor összességében kevesebbet fogsz enni, és gyorsabb lesz az anyagcseréd. 

Ugyanezért remek nasi is két étkezés között, ha éppen valamilyen édesség iránt sóvárogsz. Arra viszont azért figyelj, hogy egy szem cseresznye körülbelül 5 kalória, szóval azért több kilóval ne tolj be a diéta érdekében. 

6. Jobban alszol tőle

Nem túl hosszú azon ételek listája, amelyek természetes formájukban melatonint - az alvást szabályozó hormont - tartalmaznak. A cseresznye viszont éppen ilyen: egy gramm cseresznyében 13 nanogramm melatonin van. Nem hangzik túl soknak, igaz? Csakhogy a kutatások szerint még ez a kicsi is elég ahhoz, hogy legyen hatása. 

Aki például elalvás előtt fél-egy órával becserkózik, (vagy megiszik egy pohár meggylevet), az nem csak elaludni fog könnyebben, de kevésbé is fog felébredni az éjszaka folyamán.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8714002780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása