4+1 filléres csodaszer konyhatakarításhoz, ragyog a sütőajtó, a mikró és a lefolyó

Olcsó csodaszerek a konyhában

katucikonyha 2018. május 21.

Fillérekből, hatékonyan is kitakaríthatjuk a konyhánkat pillanatok alatt! Megmutatjuk, hogyan lesz ragyogóan tiszta az ablak, a mikró, a lefolyó vagy épp a sütő üvegajtaja. Sőt, a fa konyhapultot vagy az étkezőasztalt is újjá varázsoljuk pillanatok alatt.

4_1_csodaszer_900.jpg

Kép forrása: katucikonyha

1. A lefolyó tisztán tartása ecettel és szódabikarbónával

A konyhai vagy fürdőszobai lefolyókat érdemes a heti takarítások alkalmával megtisztítani. Ha rendszeresen letisztítjuk az odaragadt zsírt, szappant, hajat, ételmaradékot, nem alakulnak ki súlyosabb dugulások. Egyszerűen csak szórjunk kb. 5 dkg szódabikarbónát a lefolyóba, majd 2-3 dl 20%-os ecettel öntsük fel. Hagyjuk pezsegni 5 percig, ügyelve rá, hogy ne lélegezzük be a felszabaduló gázokat. Engedjünk rá meleg vizet, és kész is a tisztítás.
Tipp: szódabikarbónához olcsóbban hozzájuthatunk a gyógyszertárban akár kilós kiszerelésben is. Használhatjuk még a fehér ruhák mosásához adagolva is.

 
2. Citromos víz mindent felold, ami szétfröccsent a mikróban

Sokszor marad ki citromom, aminek csak a héjára volt szükségem. Ha nem használom el pár napon belül, már kissé kiszárad, és nem gusztusos ételhez / italhoz. Kidobás helyett a mikróba kerülnek, ugyanis a citrom is remek zsíroldó. Egy mikrózható tálba engedek kb. 3 dl vizet, ebbe nyomkodom bele a citromszeleteket. 5 percre a mikróba teszem, majd a lejárat után további 10 percig bent hagyom. Óvatosan kiveszem az edényt, és egy papírtörlő segítségével szárazra törlöm a gépet.


3. Ecetes víz ablaktisztításhoz

Az ablakpucolásnál is nagyon hatékony az ecet, tegyünk 1 dl-t a vödörbe, engedjük fel vízzel, és először ezzel tisztítsuk le az üveget, gyönyörűen lehozza a koszt, a kéznyomokat, gyereknyálat és a vízkövet is. Utána jöhet a menő ablaktisztító szer is, ha még szükséges.


4. Lenolajat a fára

Amikor meglett a gyönyörű, új konyhapultom, kicsit aggódtam, hogyan fogom megtartani a szép fényét, hiszen néhány hónap után már látszott rajta az intenzív használat. A megoldás a fa borítású pultok és fa asztalok karbantartására egy kevés lenolaj. Csepegtessünk egy keveset a felületre, majd száraz papírtörlővel oszlassuk el, és addig törölgessük, amíg szépen beszívja az olajat a fa. Ügyeljünk rá, hogy minden felesleges zsírt töröljünk le a pultról!

 

+ 1   Használjunk radírszivacsot!

Sok helyen (drogériák, német szupermarketek) beszerezhetjük, ráadásul egy nagyobb csomag akár évekig is elég lehet. Elég csak benedvesíteni kicsit, és már tisztíthatjuk is a falon a szennyeződéseket, a kapcsolók környékét. A leghasznosabbnak mégis a sütőajtón bizonyult. Szuper kis öntisztítós sütőm van, ami leégeti a szennyeződéseket, nekem pedig elég csak egy nedves papírtörlővel kitörölni, de az ajtóról nem jöttek le a ráégett zsírnyomok. Viszont a csodaszivaccsal elég kicsit megdörzsölni, és már el is tűnik a kosz.

sutoajto_900.jpg

Kép forrása: katucikonyha

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr613882204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása