Harry herceg esküvői tortája: és ez mitől nem romlik meg 40 évig?

II. Erzsébetnek a nép adta össze

Koncz Andrea 2018. május 18.

A királyi esküvői torta szinte semmiben sem olyan, mint egy rendes esküvői torta. Például darabjait kis dobozkákban elteszik, és még évtizedek után is ehető. Valamint általában úgy kezdődik a receptje, hogy 50 kiló liszt. Tortatörténelem, királyi esküvő kiadás.

Nagyon érdekes például, hogy a második világháború után, a jegyrendszer idején II. Erzsébet tortájának hozzávalóit a nép adományozta, nem voltak szűkmarkúak, egy 3 méteres torta jött össze. Ezt a  "tízezer mérföldes torta" néven is emlegetik, mert a brit birodalom minden tájáról érkezett a sok hozzávaló.

Királyi esküvői torta, Harry és Meghan, 2018

Harry herceg a királyi család lázadója, nem elég, hogy egy elvált (!) amerikai (!!) nőt vesz el, még ráadásul a tortával is variál. És a hagyományos gyümölcsös torta helyett valami mást rendelt.

Update:

Így nézett ki az esküvői torta, cikkünk készülésekor még titok volt, de most utólag betesszük.  

gettyimages-960100374.jpg

Készül a nagy mű, és bár nagy titok övezi, ennyit megmutattak a nyilvánosságnak is, a virágok és a rengeteg citrom mutatja a dekoráció irányát. 

gettyimages-959650156.jpg

Harry és Meghan esküvői tortájukhoz Clair Ptak cukrászt, a Violet Bakery tulajdonosát kérték fel. Bár hatamas a titkolózás, annyit nyilvánosságra hoztak, hogy bodzás-citromos torta lesz, virág-díszítéssel. (Ez egyébként szintén elhajlás, egyes vélemények szerint Ptak stílusa királyi tortának nem elég architekturális) 

Azzal kapcsolatban is izgulhat a nép, hogy vajon ez az újhullámos torta is tudja azt, amit az eddigiek? Évtizedekig ehető marad vajon? Ez ugyanis szintén szempont, később még szóba is fog kerülni miért, sőt, meg is nézhetitek, milyen formában van Diana tortája ma, lejjebb lesz a kép.

És kicsoda ez a Clair Ptak? Egy kaliforniai származású nő, akinek egy szimpatikusan tök hétköznapi cukrászdája van, ami persze lehet, hogy már soha többé nem lesz hétköznapi, mert insta posztjaikban folyton személyzetet keresnek, amióta kiderült, hogy náluk készül a Royal Torta. 

A mostani torta előkészítésének kedden álltak neki, és hat nagy láda bio citrom feldolgozásával indítottak. Ő itt Clair Ptak.

gettyimages-934953290.jpg

A brit uralkodócsaládban szigorú tradíciók szabályozzák az esküvői torta ügyét is, naná. Van egy főtorta, ez a sokemeletes, amit mutogatnak, és ennek küldözgetik másnap a darabjait. Van második torta is, gondolom itt kérhetik azt, amit szeretnek, és nem gond, ha nem áll el 37 évig.

Harry herceg most azzal okozott nagy izgalmat, hogy LEHET, hogy nem kérnek második tortát - ez a brit bulvárlapok alapján a tradíciók lábbal tiprása. Vilmos bezzeg kért annak idején, méghozzá egy kekszes-csokis tortát, ami állítólag az angol esküvői torták első számú megtestesítője. Persze minek is kérne a most házasodó pár, ha ők elsőre is olyan rendeltek, amit szívesen megesznek. 

Ez pedig itt a Violet Bakery, ahol a mostani esküvői torta készül, milyen idegesek lehetnek a turistaáradattól azok, akik a boldog békeidőkben ott iszogatták a kávét a teraszon...

gettyimages-936513940_1.jpg

Katalin és Vilmos tortája már sokkal jobban dokumentált

Vilmoséknak két esküvői tortája volt, egy nagyon hagyományos, és egy csokis-kekszes torta. A főtortát hetekkel az esemény előtt kezdték készíteni. Minden egyes piskótalapot brandyvel átitatott gézlapokban pihentettek több héten át, hogy a torta íze intenzív legyen. A magas alkoholtartalom más okból is fontos tényező, mindjárt kiderül, miért.

Kívülről egy átlagosan csicsás megatorta volt, fehér fondant borítással. A négy virág jelképes, a rózsa Angliát, az őszirózsa Waleset, a bogáncsvirág Skóciát, a lóhere pedig Írországot jelenti. A tölgy és a makk a kitartást jelképezte, a törökszegfű pedig (angolul Sweet William, Édes Vilmos) pedig a nagyvonalúság, a mosoly és a finomság jelképe, egyben utalás a vőlegény nevére. 

Diana és Károly tortája meg úgy nézett ki, mint egy kisbútor

Diana és Károly herceg esküvőjére, nem fogjátok kitalálni, brandybe áztatott lapokból készült gyümölcstorta készült. Sok emeletes, van benne architektúra, annyira van, hogy szerintem úgy néz ki, mint egy komód, de hát döntsétek el magatok:

gettyimages-856654344.jpg

Le kellett enni a felső emeletet, és akkor szabadult ki a következő.

Ezek a torták egyébként tényleg tudhatnak valamit, mert Diana és Károly tortájának darabjai állítólag a mai napig biztonsággal fogyaszthatók. Azt nehezebb eldönteni, hogy akik ezt mondják, azok kóstolták, vagy csak el akarnak adni egyet, de tény, hogy még mindig viszonylag sok van forgalomban az anno dobozba csomagolt, és királyi igazolással ellátott kis tortaszeletekből. Darabja 800-1000 font körül (3-400 ezer forint) cserél gazdát. Mennyire bizalomgerjesztő? Íme, ilyen egy királyi tortaszelet, pár évtized után. Rá éppen nem kívántam.

gettyimages-115572279.jpg

Erzébet  és Fülöp herceg tortájának hozzávalóit a nép adta össze a háború után 

1947 novemberében a brit királyság még mindig a világháború rombolását próbálta kiheverni, és Erzsébet hercegnő esküvője kis vidámságot hozott. A tortát Schur úr, a mestercukrász tervezte meg, és később ő is készítette el, csakhogy még élt a jegyrendszer, vagyis még a királynak sem lehetett csak úgy bevásárolnia a kislánya esküvőjére.

gettyimages-578343662.jpg

A 3 méteres, 250 kilós megatorta hozzávalói a brit birodalom minden szegletéből gyűltek össze, A Szigetországtól Dél-Afrikán át Ausztráliág megmozdultak az alattvalók, az ő adományaik miatt kapta a torta a "Tízezer mérföldes" becenevet. Az ausztrál lánycserkészek szervezetének például minden egyes tagja adományozott a tortához, amiért hálából a királyi család küldött is nekik egy szeletet.

Nem volt kicsi

A tortából evett kétezer vendég, több száz szeletet pedig kézzel írt üzenettel ellátva különböző jótékonysági szervezeteknek és intézményeknek küldtek szét. 

Nem is annyira régen egy tévéműsorban újrasütötték, több száz munkaóra, 30 kiló vaj, 27 kiló cukor, 38 kiló liszt, 660 tojás, 80 narancs és citrom, 150 kg aszalt gyümölcs és mag, és még 14 minőségi, 70 százalékos rum kellett hozzá. És a bevonathoz még 75 kiló marcipán és 55 kiló porcukor.

Milyen volt Erzsébet királynő esküvője? Itt megnézhetitek:

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr413966792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása