Szuvid húsok a boltban: 30 perc alatt kész az omlós marhapecsenye? Ezt kipróbáltuk!

A sous vide gyors remekei

katucikonyha 2018. május 14.

Sokáig szinte elképzelhetetlen volt, hogy súlyos százezrek ráköltése nélkül beköltözzön az otthonunkba ez a csoda. Aztán elkezdtek feltűnni a Tescoban a jobbnál jobb húsok félkészen. Mára igen széles lett a választék, és néhány így készülő terméket már a Sparban vagy az Auchanban is találhatunk. Kipróbáltuk, tényleg olyan jó-e. 

Magát a sous vide (ejtsd: szuvid – jelentése: vákuum alatt) eljárást ismerjük már évek óta, az éttermek régóta használják, sőt, egy könnyű 200-300 ezer forintért otthonra is beszerezhetünk ilyen szettet.

A szuvidálás lényege az, hogy az előkészített, befűszerezett alapanyagokat vákuumozzák (légmentesen zacskóba zárják), aztán állandó hőfokon hosszú órák alatt tökéletesre főzik. Az így készült ételt ezután elegendő kicsomagolni, és elvégezni rajta az utolsó simításokat. A húsok hihetetlenül szaftosak, ízletesek és omlósak lesznek, a csont kipottyan belőlük.

shutterstock_1027000096.jpg

A húsos hűtőpultban keressük, ahol az előre csomagolt és szeletelt nyers húsok is vannak.

Többfajta húst is találunk, a legnépszerűbb talán a pulled pork, vagyis a fűszeres, mázas sertéslapocka, amiből fantasztikus szendvicseket készíthetünk (igen, olyat, amik a „Fald fel Amerikát!” című műsorban is voltak). De csülök és marhahúsba göngyölt császárhús is van, sőt olykor még BBQ oldalassal is összefuthatunk.

A marhahúsok csodásan omlósak, van egyszerű gulyás jellegű egytálétel, szarvasgombás marhapofa, hagymás pecsenye, mázas oldalas és borjúból készült osso buco is (lábszárszeletek). Rendszeresen van liba és kacsa is, mellet és combot egyaránt találunk, ezt már akár több gyártótól is.

Rossz hír, hogy a választék sajnos nem állandó, és legnagyobb sajnálatunkra a webshopban is csak korlátozott számban kaphatóak.

sous_vide_900.jpg

Kép forrása: katucikonyha

A kilónkénti ára 2500-4000 Ft körül alakul a hús fajtájától függően. Legtöbbször 30-50 dkg-os kiszerelésűek a csomagok. Hogy ez mennyire kiadós, az szubjektív, de az biztos, hogy én egy 5 tagú családot megetetek egy doboznyival, és nem reklamálnak, amikor ebből készül a wrap vagy a jó kis burgerszerű szendvics.

Hogy miért szeretjük? Mert tényleg finom, 20-30 perc alatt teljesen készen vagyok az ebéddel, és akkor is praktikus, ha vendégek jönnek. Az ára pedig összehasonlítva a nyers húsok árával nagyon kedvező.

Végül pedig jöjjön az a recept, ami után garantáltan megnyalja mindenki a tíz ujját.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr413883250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása